Do kada će da raste: Bitcoin prvi put probio granicu od 69.000 dolara

Dodajte komentar

Bitcoin je dosegao novi najviši nivo svih vremena prvi put u više od dvije godine, kako se ovogodišnji porast – podstaknut uzbuđenjem oko bitcoin ETF-ova i nadolazećim događajem prepolovljenja – ubrzao.
Cijena kriptovalute premašila je 69.210 dolara u utorak ujutro, prema Coin Metricsu, prije nego što se povukla. Zadnje trgovanje malo se promijenilo na 67.481 USD. Prethodni rekord vodeće kriptovalute od 68 982,20 dolara oboren je 10. novembra 2021., prema Coin Metricsu.

“Bitcoin koji je ponovno dosegao svoj najviši nivo  svih vremena još jednom pokazuje da nikada neće nestati”, rekao je Alex Thorn, vođa istraživanja u Galaxy Digitalu. “U svojih 15 godina postojanja, bitcoin je četiri puta doživio pad od 75% [plus], i svaki put se gromoglasno vratio.”

Clara Medalie, direktorica istraživanja u servisu kripto podataka Kaiko, ponovila je to mišljenje, rekavši da je novi rekord “važna psihološka prekretnica” i “demonstrira izvanrednu sposobnost kripto podataka da se oporavi i nastavi ustrajati uprkos velikim vjetrovima.”

“Bitcoin postaje korisniji kako postaje sve vrjedniji”, dodao je Thorn. “Kod viših tržišnih ograničenja i dnevnog fluta, može podržati veće alokacije. Nestabilnost bitcoina dosljedno se smanjivala tokom vremena, dopuštajući alokacijama da zauzmu veće veličine pozicija.”

Od početkafebruara ulagači promatraju kako ključne teme u narativu bitcoina guraju njegovu cijenu naviše. Novi rekord trijumf je za industriju koja je dugo patila od reputacioniih i regulatornih rizika za koje se činilo da su bili najgori 2022. Te su se godine kripto zajmodavci našli pod pritiskom i kripto berza FTX je propala, i bitcoin se od tada bori da dokaže svoju legitimnost.

Izvor: seebiz.eu

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *