Program za unaprjeđenje konkurentnosti privrede vrijedan 3 miliona eura

Razvojem mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i povećanjem njihove produktivnosti doprinosi se stvaranju otpornije, konkurentnije i izvozno orjentisane privrede, što je i cilj 3 miliona eura vrijednog Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za 2024. godinu koji je danas predstavljen kompanijama članicama Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), piše u njihovom saopštenju.

Prezentacija je održana u okviru radnog sastanka koji je, u formatu okruglog stola za privrednike, organizovala UPCG, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja (MER).

Otvarajući sastanak, predsjednik UPCG Slobodan Mikavica je istakao da linije kreirane u okviru Programa čiji je nosilac Ministarstvo ekonomskog razvoja predstavljaju značajnu podršku poslovanju privrednika, tako da im ovaj skup daje priliku da se kroz direktnu komunikaciju sa predstavnicima ministarstva dodatno informišu o svim pitanjima od interesa za uspješno apliciranje i pristup opredijeljenim sredstvima.

U svom uvodnom izlaganju, Anđela Gajević, v.d. direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti privrede u MER-u je naglasila da je u fokusu ovogodišnjeg Programa proizvodni sektor i jačanje kapaciteta proizvodne djelatnosti, za što je ministarstvo opredijelilo 2 miliona eura.„Nisu zaboravljene ni posebne ciljne grupe, žene i mladi, a vodilo se računa i o regionalnom razvoju, kao i privrednicima koji posluju na teritoriji jedinica lokalne samouprave čiji je indeks konkurentnosti niži od 100“, kazala je Gajević.

Nakon što je generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović uputila privrednicima poziv da se aktivno uključe u diskusiju koja će uslijediti, organizovana je prezentacija ovogodišnjeg Programa.

U tom dijelu, načelnica Direkcije za razvoj MSP Ivana Zečević i savjetnica u Direkciji za saradnju sa biznis zajednicom Marina Šaković predstavile su članovima UPCG pojedinačne programske linije i predviđene iznose podrške, upoznale ih sa načinom apliciranja i potrebnoj dokumentaciji, te podsjetile da je krajnji rok za dostavljanje prijava privrednika 30. maj.

Iako Program predviđa četiri programske linije, ona koja se odnosi na podršku malim ulaganjima je privremeno zatvorena zbog izuzetno velikog broja prijava pristiglih u prva dana nakon raspisivanja javnog poziva. Iako to znači da je za ovu programsku liniju dostignut limit po pitanju opredijeljenih budžetskih sredstava, predstavnici privrede će uskoro, nakon završetka evaluacije, biti informisani o mogućem oslobađanju dijela finansijskih sredstava i eventualnom nastavku procesa podnošenja zahtjeva“, piše u saopštenju.

Uz navedenu liniju, Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2024. godinu predviđa još tri linije, i to za unapređenje proizvodnih kapaciteta, za podršku digitalizaciji i vaučere za žene i mlade u biznisu. Pojedinačni iznosi podrške kreću se od 1.000 do 150.000 eura, a opredjejuju se u zavisnosti od konkretne linije na koju se aplicira.

Jedna od glavnih karakteristika ovog programa je to što su uvećani iznosi za pojedinačne programske linije, kao i procenat refundacije u okviru istih. Takođe, programska linija za unapređenje proizvodnih kapaciteta objedinjuje liniju za velika ulaganja i cirkularnu ekonomiju, a prednost je što za nju mogu konkurisati privredni subjekti registrovani po svim šiframa djelatnosti ako pritom obavljaju i proizvodnu djelatnost.

 

Podijeli ovaj članak