Philips plaća 1,1 milijardu dolara za rješavanje slučaja spornih respiratora

Holandski proizvođač medicinskih proizvoda Philips je saopštio kako je postigao dogovor od 1,1 milijarde dolara (877 miliona funti) za rješavanje tužbi u SAD-u u vezi potencijalno neispravnih respiratora za disanje.

Očekuje se da će nagodba donekle ići u pravcu konačnog povlačenja crte ispod kontroverzne i duboko štetne epizode za kompaniju, koja je naštetila njenim finansijama i reputaciji.

Godine 2021. pokazalo se da pjena, ugrađena u aparate za disanje koji se koriste za liječenje apneje u snu i drugih poremećaja, može da se raspadne, oslobađajući potencijalno toksične čestice u maske koje nose pacijenti.

Philips je rekao da nije “priznao nikakvu krivicu ili odgovornost, niti da su bilo kakve povrede uzrokovane” uređajima.

Nagodba je bila mnogo niža nego što su mnogi analitičari očekivali, a cijena dionica kompanije porasla je za više od 40 odsto nakon objave.

‘Značajne prekretnice’

Mašine je proizvela američka podružnica kompanije Philips Respironics. Korisnici su se navodno žalili na crne čestice i prašinu koji se pojavljuju unutar njihovih maski. Više od pet miliona mašina je na kraju povučeno širom svijeta.

U januaru ove godine, američka Uprava za hranu i lijekove je saopćila da je primila 116.000 prijava problema, dok je 561 smrtni slučaj povezan s uređajima. Ova afera je dovela do odlaska izvršnog direktora Philipsa Fransa van Houtena 2022.

Ranije ovog mjeseca, Philips Respironics postigao je sporazum sa Ministarstvom pravde u američkom sudu, “uredbu o saglasnosti” prema kojoj će se suočavati s redovnim inspekcijama svojih američkih objekata u narednih pet godina. Takođe će morati platiti dio svojih prihoda američkom trezoru i biti spriječen da prodaje niz respiratornih uređaja na američkom tržištu dok ne ispuni niz uslova vezanih za popravku ili zamjenu starijih modela.

Najnovija nagodba pokriva grupnu tužbu, kao i pojedinačne tužbe za lične povrede u SAD-u. Došla je prije nego što se očekivalo, a ukupni trošak je znatno niži nego što su mnogi analitičari predviđali, a neki su ranije predviđali da bi odšeta  mogla težiti i do 4,5 milijardi dolara (3,5 milijardi funti).

Izvor: BBC

Podijeli ovaj članak