EPCG od izvoza zaradila više od 20 miliona

Dodajte komentar

Elektroprivreda je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu bilježi više od 20 miliona eura profita. Za to vrijeme uvezla je oko deset miliona, što znači da je izvoz dominirao. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekte toga osjetićemo već u maju, kada počinje remont Termoelektrane Pljevlja koja neće raditi dva mjeseca.

Neuobičajeno lijepo vrijeme u januaru i februaru nije uticalo na hidrološku situaciju. Naprotiv, u Elektroprivredi su zadovoljni količinom kišom koja je pala tokom prva dva mjeseca.

“U januaru smo imali ostvarenje preko 60 posto od očekivanih padavina, ali je februar bio izdašniji pa smo imali oko 170 ostvarenja u odnosu na očekivane padavine, tako da su samim tim hidroelektrane u odnosu na pogonsku spremnost iskoristile svaku kap koju je bilo moguće da se uhvati”, kazao je Bojan Đordan iz EPCG.

Više kiše, više je i struje. To što snijega nije bilo trenutno se ne osjeća, ali će sigurno doći na naplatu.

“Ali će se odraziti u maju, opet u zavisnosti od hidrologije kakva će biti u tim mjesecima. Ukoliko bude prosječna, neće to biti veliki nedostaci, ali ukoliko bi hidrologija podbacila, svakako naročito s aspekta punjenja Pivskog jezera, onda ćemo imati nedostatak hidrološkog potencijala što će da uslovi manju proizvodnju iz HE”, naveo je Đordan.

Isključenje pogona TE Pljevlja na dva mjeseca značajno će povećati deficit struje.

“Karakteristačan drugi kvartal godine gdje očekujemo oko 350 litara po metru kvadratnom padavina. Ukoliko se ostvari očekujemo prosječnu proizvodnju, ukoliko ne, imajući u vidu izlazak TE 1. aprila u redovni godišnji remont za april i maj, definitivno će biti povećan taj deficit, tako da će se količine nadomjestiti iz uvoza”, naveo je on.

Uvozila je Crna Gora struju i tokom prošle godine, ali istovremeno i izvozila. O tome brine tim ljudi koji svakodnevno prati stanje na tržištu.

“U zavisnosti od tržišne cijene pokušavaju da ostvare najbolji finansijski efekat za kompaniju tako da se uvijek dešavaju i uvoz i izvoz, ali je dominirao izvoz”, saopštio je Đordan.

Elektroprivreda Crne Gore otkupljuje svaki proizvedeni megavat struje i od malih hidroelektrana i vjetroelektrana. Ove godine očekuju i prve efekte solarnih panela, što će, kako kaže Đordan, obogatiti distributivnu mrežu za 30ak megavata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *