Vlada tajno sprema novo zaduženje: Pod tačkom “interno” razmatrali dokumentaciju o emisiji državnih obveznica

Dodajte komentar
Foto: Vlada CG

Ministarstvo finansija priprema novu emisiju državnih obveznica na međunarodnom tržištu za potrebe finansiranja ovogodišnjeg budžeta, o čemu je raspravljano nedavno na sjednici Vlade pod tačkom “interno”, saznaju “Vijesti” nezvanično iz više izvora.

Iz tog resora za “Vijesti” nijesu željeli da govore o toj raspravi na sjednici Vlade, ali su potvrdili da pripremaju prospekt o emisiji obveznica.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, državnu kasu u aprilu čeka vraćanje skoro 100 miliona eura po osnovu ranije izdatih domaćih obveznica (GB24), što je jedna od najveća otplata duga u ovoj godini za koju, prema izvorima “Vijesti”, nije izvjesno da se može obezbijediti iz redovnih prihoda budžeta. Iz ovog razloga, pojašnjava izvor “Vijesti”, novo zaduženje bi trebalo da bude tokom ovog mjeseca.

“U 2024. godini, prema projekcijama, za otplatu duga je predviđeno ukupno 656,7 miliona eura, od čega se na otplatu glavnice odnosi 518,63 miliona, a na otplatu kamate 138,07 miliona”, rekli su u Ministarstvu finansija.

Ovogodišnjim zakonom o budžetu predviđena je mogućnost zaduživanja do iznosa od 650 miliona eura za potrebe obezbjeđenja nedostajućih sredstava u ovoj godini, kao i mogućnost zaduživanja u iznosu do 500 miliona eura za potrebe refinansiranja duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2025. godinu. Ovaj novac bi se obezbijedio zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

“Ministarstvo finansija prati dešavanja na međunarodnom tržištu kako bi se utvrdio najpovoljniji trenutak za ulazak na tržište za potencijalnu emisiju obveznica. S tim u vezi, za pripremu emisije obveznica neophodno je imati pripremljen Prospekt – dokument o zemlji koji sadrži sve ažurirane potrebne podatke o Crnoj Gori, od perioda posljednjeg Prospekta 2020. godine, kao i fiskalne projekcije za naredni srednjoročni period. Stoga, za očekivati je da je Ministarstvo finansija pristupilo izradi Prospekta kako bi bilo spremno, da u narednom periodu, kada se steknu uslovi, izađe na međunarodno tržište”, pojasnili su iz tog Vladinog resora.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *