Tri aviokompanije iz Srbije i formalno ostale bez dozvole, vlasnik dvije Željko Mitrović

Dodajte komentar

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je da je trima aviokompanijama u Srbiji oduzeo dozvolu da obavljaju javni avio prevoz, poslije dostavljanja njihovog zahtjeva da im se oduzmu sertifikati vazduhoplovnog operatera, a čemu je prethodio vanredni inspekcijski nador.
Dozvole su oduzete Air Pink, u većinskom vlasništvu Željka Mitrovića,  Air Emeralds čiji je vlasnik Air Pink,  i kompaniji Star Fly Wings čiji je vlasnik Nikola Petrović.

Kako je navedeno u saopštenju, Agencija Evropske unije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) je 22. februara ove godine pokrenula postupak provjere ispunjenosti uslova iz TCO sertifikata koji su posjedovale te tri kompanije.

TCO sertifikat omogućava operaterima iz trećih zemalja (van EU) da obavljaju saobraćaj u vazdušnom prostoru EU, koji se izdaje isključivo na osnovu važećih sertifikata (AOC), a koji izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

U toku postupka koji je spovodila EASA od kompanija je zatražen pristup internoj dokumentaciji operatera koja se odnosi na ispunjenje obaveza prema tom sertifikatu. Zbog toga što inspektorima EASA nije dostavljena kompletna tražena dokumentacija ostavljen je rok operaterima da je dostave pod prijetnjom suspenzije TCO sertifikata.

Imajući ta saznanja Direktorat civilnog vazduhoplovstva je u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor i kompanijama Air Pink, Air Emeralds i Star Fly Wings uputio zahtjev za dostavljanje tražene dokumentacije u roku od tri dana.

Direktorat je u saopštenju naveo da je o inspekcijskom nadzoru i naloženim mjerama trima kompanijama odmah obavijestio EASA, koja je pozdravila brzu i efikasnu mjeru srpskih vazduhoplovnih vlasti i zatražila dalju razmjenu informacija.

Prije isteka utvrđenog roka za dostavu dokumentacije, Direktorat je 26. februara primio zahtjeve od sva tri operatera za stavljanje van snage sertifikata vazduhoplovnog operatera (AOC), poslije čega je donio rješenja kojim se stavljaju van snage ti sertifikati, čime su sve tri kompanije izgubile pravo za obavljanje javnog avio prevoza, i o tome je obaviještena i EASA.

Izvor: Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *