Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović za Bankar: Budžet grada 29,2 miliona, Tivćani revnosno plaćaju poreze

Dodajte komentar

-Budžet Tivta za 2024. godinu iznosi 29.239.100 eura, dok je u 2023. iznosio 27.019.368 eura. Ukoliko se desi da nam Vlada na ime poreskog duga preda imovinu preduzeća “Montepranzo”, rebalans je sasvim izvjestan budući da je u pitanju milionska imovina – kazao je, u intervjuu za Bankar, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

-Koliki su planirani prihodi budžeta Opštine za 2024. godinu? Od čega stiže najviše sredstava?
Planirani prihodi za ovu godinu iznose 29.239.100,00€, od čega najveći udio imaju porezi (14.500.000,00€), posebno porez na imovinu (11.000.000,00€). Građani Tivta su vrlo revnosne platiše i prihode po ovom osnovu realizujemo stoprocentno. Izuzev poreza, tu su takse (320.000,00€), naknade (4.594.000,00€), ostali prihodi (1.095.100,00€) i donacije i transferi (500.000,00€). Realizacije prihoda protekle 2023. godine je dostigla 114,83% realizacije svih planiranih prihoda. Prihodi po osnovu poreza na nepokretnosti, kao najvažnijeg izvornog prihoda Opštine, dostigli iznos od 8,3 miliona eura, te ostvarili realizaciju od 120%, dok su u poređenju s istim periodom prethodne godine, ti prihodi povećani za 10% (realizacija 7,5 miliona eura).

-Za koje potrebe opština izdvaja najviše novca tokom prošle godine?
Najviše novca prošle godine izvodjeno je za kapitalne izdatke u iznosu od 15.288.438,00€, od toga je realizovano 12.641.599,70 €.

-Koliko iznosi kapitalni budžet opštine i koji projekti su najveće stavke u njemu?
Za tekuću godinu kapitalni budžet iznosi 14.337.730,00€. Najviše novca 2,3 miliona biće usmjereno na jačanje vodovodne i kanalizacione mreže. U pitanju je je realizacija faze 5.2 daljeg širenja vodovodne i kanalizacione mreže kojim ćemo obuhvatiti Donju Lastvu, Gradiošnicu i Dumidran. U Krtolima radimo glavni kolektor fekalne i atmosferske kanalizacije, u što će Opština i tivatski Vodovod i kanalizacija uložiti 1,6 miliona eura. I ove godine velika sredstva odlaze na jačanje lokalne infrastrukture – 6,1 milion eura usmjereno je na izgradnju novih saobračajnica: Pod kuk, Ruljina faza I, Mažina, S6 u Dupu Župa Češljar, S22 u Gornjem Kalimanju… Za fazu II šetališta Belani izdvojeno je 400.000,00€. Milion eura opredijeljeno je za asfaltiranje, adaptaciju i modernizaciju postojećih ulica. Na uređenje zemljišta Opština će izdvojiti 2 miliona eura. Pod oznakom ostali kapitalni izdaci vrijednom 1,3 miliona eura nalaze se projekti izgradnje sidrišta i marine na Donjem Seljanovu, paterno uređenje dvorišta Ljetnjikovca Buća, uređenje autobuskih stajališta i drugi projekti od interesa za građane.

-Što smatrate najznačajnijom investicijom u narednom periodu?
Sve što radimo ima svoj značaj i uticaće na kvalitet života građana. Ipak posebno su nam važne investicije države koje se odnose na izgradnju bulevara Budva-Tivat, činjenicu da su izdvojena sredstva za bulevar kroz grad, da su obezbjeđena sredstva za rekonstrukciju područnih škola u Gradiošnici i Donjoj Lastvi. Važna su nam ulaganja u putnu infrastrukturu, u obnovu dječjih igrališta i sportske infrastrukture.

-Koji dio troškova se odnosi na opštinsku administraciju i njeno poslovanje, a koji na preduzeća čiji je osnivač opština?
Na opštinsku administraciju se odnose troškovi za bruto zarade i ostala lična primanja, rashodi za materijal, rashodi za usluge, rashodi za tekuće održavanje, ostali izdaci. Troškovi ukupno iznose 6.102.135,00€. Transferi institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru, kao i transferi prema opštinskim preduzećima ukupno iznose 5.647.235,00€.

-Da li je opština zadužena i, ako jeste, da li uredno servisira svoj dug? Koliki su iznosi kredita i kod kojih banaka se otplaćuju?
Opština Tivat trenutno ima tri aktivna kredita. Ukupno ugovoreni iznos po osnovu sva tri kredita iznosi 20.000.000,00€, dok ukupan iznos povučenih sredstava iznosi 12.047.705,36€. Od toga ugovoreni iznos kredita prema CKB banci iznosi 3.000.000,00€, a povučena sredstva 2.739.922,65€. Ugovoreni iznosi po osnovu dva kredita prema KFW banci iznose 6 miliona € i 11 miliona €, dok je iznos povučenih sredstava 8.401.245,87€. Krediti se odnose na realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primoriju Faza V i Faza V-2. Opština Tivat redovno izmiruje obaveze po osnovu sva tri kredita.

-Da li je država – i sa koliko sredstava – pomogla opštinu?
Nakon dugo vremena, određeni projekti na teritoriji Opštine ušli su u državni budžet. Prošle godine počela je izgradnja objekta škole u Radovićima, radove finansira Vlada iznosom od 4,1 milion eura. Raspisan je tender za rekontrukciju područne škola u Donjoj Lastvi, što sa 1,5 miliona eura finansira Vlada. Izdvojena su državna sredstva i za rekonstrukciju područne škole u Gradiošnici u iznosu od 2,8 miliona eura. U toku je tender za popravku krova na OŠ “Drago Milović”, ukupne vrijednosti oko 500.000€, kao zajednički projekat Opštine i Ministarstva. Kroz sufinansiranje biće adaptiran prostor na Seljanovu za potrebe vrtića Bambi ukupne vrijednosti 450.000 eura. Vlada je ove godine izdvojila sredstva i za potrebe realizacije projekta izgradnje bulevara kroz Tivat, a vrijednost eksproprijacije na ovom potezu je nešto više od dva miliona eura.

U Tivtu se porez može platiti online

-Da li opština radi na uvođenju transparentnosti, kako bi građani i kompanije imale jasan uvid kako se njihovi porezi/prirezi troše?
Opština Tivat ulaže napore kako bi građanima obezbjedila uvid u finansijko poslovanje lokalne uprave. Realizujemo sve aktivnosti predviđene zakonima i odlukama. Sva su dokumenta javno dostupna na zvaničnoj internet prezentaciji Opštine Tivat, program javnih rasprava organizuje se u cjelosti, na lokalnom javnom emiteru Radio Tivtu realizuju se emisije posvećene budžetu u kojima učestvuje predsjednik opštine i sekretar zadužen za finansije. Informacije su dostupne i putem slobodnog pristupa informacijama. Opština Tivat za 2024. godinu u planu ima izradu brošure u kojoj bi na slikovit i cjelovit način bio prikazan Nacrt Budžeta za 2025. godinu.

Opština Tivat jedna je od rijetkih opština u Crnoj Gori, koja je svojim građanima obezbjedila mogućnost on-line plaćanja poreza na nepokretnost, turističke takse i naknade za lokalne puteve. Uvođenjem mogućnosti online plaćanja, omogućava se poreskim obveznicima značajna ušteda vremena. Umjesto tradicionalnih metoda plaćanja koje podrazumevaju fizičko prisustvo na šalterima ili plaćanje putem ino-doznaka uz velike provizije, poreski obveznici sada mogu jednostavno i brzo izvršiti svoje obaveze putem internet platforme, gdje god da se u svijetu nalaze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *