Spoljnotrgovinska razmjena u januaru 260,8 miliona eura

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 260,8 miliona eura, što je 13,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 44 miliona eura, što je 49,9 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio već jedan odsto i iznosio je 216,8 miliona eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 20,3 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 40,9 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji, u iznosu od 13,8 miliona eura, koje čine ostala transportna sredstva i oprema 10,2 miliona eura i ostalo. U strukturi uvoza, najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 55,5 miliona eura, koje čine drumska vozila 20,4 milion eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Češka sa 12,4 miliona eura, Srbija 12,3 miliona eura i Kosovo 2,5 miliona eura. Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 34,1 milion eura, Njemačka sa 24 miliona i Kina 23,9 miliona eura.

Izvor: RTV Nikšić

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *