Erste Group: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini

Dodajte komentar

Podstaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvarila je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u poređenju sa prethodnom godinom.
Odnos troškova i prihoda poboljšao se sa 53,4% na 47,6%. Volumen kredita povećao se za 2,8% na godišnjem nivou, s 202,1 na 207,8 milijardi eura, pri čemu se 2,95 milijardi eura odnosilo na novoplasirane održive kredite.

Depoziti klijenata takođe su porasli na svim ključnim tržištima, posebno u Austriji i Češkoj, na 232,8 milijardi eura (+3,9%).

Oko 10 miliona klijenata širom Erste Groupa koristi se platformom George, a svaka druga prodaja proizvoda u segmentu građanstva bila je realizovana digitalnim putem. Neto dobit u 2023. godini iznosila je 2,99 milijardi eura (2,17 milijardi eura u 2022.). Na godišnjoj skupštini u maju, Uprava Erste Groupa predložiće dividendu od 2,70 eura po dionici za 2023. godinu.

„Dvadeset godina nakon prvog proširenja EU-a koje je uključivalo srednju i istočnu Europu, jasno je da se u regiji pisala i još uvijek se piše prava priča o uspjehu. Međutim, srednja i istočna Europa takođe se suočava s velikim izazovima koje treba prevladati. Zelena transformacija i napredak digitalizacije – sve će to zahtijevati ulaganja, za koja smo dostupni kao partner. Jedan vrlo poželjan razvoj događaja: srednja i istočna Europa vraćaju se svojoj ulozi evropskog motora rasta“, kaže Willi Cernko, predsjednik Uprave Erste Groupe.

„2023. bila je snažna godina za našu bankarsku grupu. Uprkos makroekonomskom usporavanju, postigli smo izvrstan rezultat zahvaljujući rastu volumena kredita,  povoljnom kamatnom okruženju i okruženju rizika. Čak i ako je vjerovatno da će kamatne stope promijeniti smjer tokom ove godine, u poziciji smo finansirati uspon u našoj regiji“, komentarisao je rezultate za financijsku godinu 2023. Stefan Dörfler, CFO Erste Groupa.

Neto prihod od kamata značajno je porastao na 7.228 miliona eura (+21,5%; 5.951 milion eura), najviše u Austriji, zahvaljujući višim tržišnim kamatama, kao i većem volumenu kredita. Neto prihod od naknada i provizija porastao je na 2.640 miliona eura (+7,6%; 2.452 miliona eura). Rast je zabilježen na svim ključnim tržištima, posebno u platnim uslugama, ali i u upravljanju imovinom i kreditiranju…

Ekonomisti očekuju da će ključna tržišta Erste Groupa zabilježiti poboljšani realni rast BDP-a u 2024. Očekuje se da će inflatorni pritisci nastaviti svoj silazni trend u 2024. Nastavak snažnog tržišta rada trebao bi podržati provredne rezultate na svim tržištima Erste Groupa. Predviđa se da će bilansi tekućeg računa ostati na održivom nivou u većini zemalja, dok bi fiskalni deficit trebao nastaviti svoj put konsolidacije. Predviđa se da će omjer javnog duga i BDP-a na svim tržištima Erste Groupe biti uglavnom stabilan i  ostati značajno ispod prosjeka eurozone.

U tom kontekstu Erste Group očekuje rast neto kredita od oko 5%. Na osnovu prethodno opisanih makro perspektiva, troškovi rizika trebali bi ostati na niskom nivou   u 2024. Iako je precizno predviđanje teško pri trenutnim niskim nivoima troškova rizika, Erste Group vjeruje da će u 2024. troškovi rizika biti ispod 25 baznih bodova prosječnih bruto kredita klijentima.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *