Poslije objavljene liste 2000 najvećih plata, sa Univerziteta objasnili obračun zarada

Dodajte komentar

Na Univerzitetu Crne Gore  (UCG) plate se obračunavaju na osnovu važećih zakonskih akata, Kolektivnog ugovora UCG i važećih pravilnika – poručili su danas u saopštenju  iz UCG, koje je uslijedilo poslije liste 2000 najvećih plata u Crnoj Gori, koju je objavilo Ministarstvo finansija

Na listi 2000 najvećih zarada u Crnoj Gori je navedeno da je saradnik u nastavi na Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo primio januarsku neto platu u iznosu od 5.985 eura. Prema toj listi, redovni profesor na Filozofskom fakultetu je u januaru primio 5.373 eura, i bio je na drugom mjestu.

Nakon toga, oglasili su se sa Univerziteta, i u saopštenju naveli da u javno objavljenim podacima o primanjima nastavnog osoblja, iznosi obuhvataju, pored osnovne plate i dodatke za aktivnosti iz prethodnog perioda, koji je nerijetko duži i od 12 mjeseci, kao što su članstva u komisijama za odbranu master radova, mentorstava u izradi master radova, mentorstava u izradi doktorskih disertacija, aktivnosti u okviru realizacije brojnih projekata, iz nacionalnih i EU fondova.
– Angažman i aktivnost pojedinaca koji su rezultirali većim iznosima u javno prikazanim podacima ne odražavaju sliku osnovne plate koja je mnogo niža od prikazanog. Riječ je o varijabilnim kategorijama koje mogu, a ne moraju da budu prisutne. Osnovna mjesečna neto zarada redovnih profesora na Univerzitetu Crne Gore iznosi oko 1500 eura, vanrednih profesora oko 1400, a docenata oko 1250 eura. Na ovako obračunate neto zarade idu uvećanja u skladu sa godinama staža, kao i angažman preko norme definisan Kolektivnim ugovorom – naveli su u saopštenju.
Kažu da oni koji su odskočili u ukupnom iznosu su najčešće oni koji su dali poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore putem objavljivanja rezultata naučnoistraživačkog rada u referentnim kategorijama časopisa i izdavača ili na osnovu aktivnosti u funkciji realizacije nastave na UCG.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *