Crnogorska plovidba: Direktori hoće nagrade, a kompanija u minusu 14 miliona

Dodajte komentar

Odbor direktora Crnogorske plovidbe, preduzeća koje je na kraju 2022. godine bilo u minusu 14,1 milion eura, predložilo je skupštini akcionara da im za 2022. godinu isplate bonuse u visini od jedne do pet prosječnih zarada u toj kompaniji. Skupština akcionara na kojoj će se glasati o tom predlogu zakazana je za petak.

U Odboru direktora Crnogorske plovidbe su predsjednik Nemanja Petrović i članovi Tena Božović, Milan Popović, Ivana Kečina i Ahmed Markašević.

Kako su mediji ranije objavili, Petrović je nekada radio u pomorskoj agenciji u Kotoru, a inače je kadar SNP-a, Božović je doktor nauka menadžmenta u turizmu i nevjenčana supruga počasnog predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića, Markašević je srednjoškolski nastavnik matematike i kadar Demokratske partije iz Ulcinja, Popović je ekonomista i kadar DPS-a iz Kotora, dok je Kečina takođe radila u pomorskoj agenciji, piše Dan.

Ovaj odbor direktora izabrala je manjinska vlada Dritana Abazovića polovinom 2022. godine i čine ga, osim kadra SNP-a, i kadrovi partija koji odavno nisu na vlasti. Oni su tada zamijenili mnogo stručniji odbor direktora, koji je uspio da Crnogorsku plovidbu dovede na zelenu granu uz izmirivanje svih obaveza. Taj odbor je u 2022. godini uspio da obezbijedi novac za plaćanje rata Eksim banci za brodove “Kotor” i “21. maj”, dok već u 2023. godini preduzeće to nije uspjelo, već je Vlada morala da platio veći dio novca. Takođe, ni u 2024. godini nisu bili u stanju da izmire prvu ratu za brodove.

Ni to što su došli polovinom 2022. godine i preuzeli upravljanje od daleko stručnijih kadrova (narodski rečeno, pokupili kajmak dobrih odluka prethodnog odbora), ni to što samo godinu kasnije nisu bili u stanju da iz poslovanja izmiruju kreditne obaveze nije spriječilo i dalje aktuelni sastav odbora direktora da zatraži isplatu nagrada po osnovu Zakona o zaradama, član 25. Prema tom članu, odbor ima pravo na nagradu od jedne do pet neto prosječnih zarada u kompaniji jer je uvećao prihode u 2022. godini za najmanje 20 odsto. Takođe, u toj godini preduzeće je imalo neto dobit od 2,34 miliona. Ali, pitanje je da li je to zasluga ovog odbora ili prethodnog, kao i da li je etično i moralno da predlažu da im se isplate nagrade kada je preduzeće u minusu 14 miliona. Većinski vlasnik Crnogorske plovidbe je Vlada, tako da će Ministarstvo saobraćaja i pomorstvai donijeti odluku hoće li odobriti isplatu nagrada članovima odbora direktora.

“Dan” je uputio pitanja Crnogorskoj plovidbi u vezi sa skupštinom akcionara i predlogom odluke o naradama za članove odbora direktora, ali nam nisu odgovorili. Pitali smo ih koliko iznose nagrade prema odluci, te da li je etično i moralno da predlažu isplatu nagrada kada je kompanija u debelom minusu i nije u stanju da izmiruje kreditne obaveze.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i razrješenje sadašnjeg i izbor novog odbora direktora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *