Rovčanin: Brković kupio “Velimir Jakić” za 1,6 miliona, Vlada otpisala 1,5 miliona duga, a danas duguje 130 miliona eura

Dodajte komentar

Prilikom privatizacije drvoprerađivačkog giganta “Velimir Jakić” iz Pljevalja, kompanija “Vektra” Montenegro kupila je fabriku za 1,6 miliona eura, da bi 18. maja 2006. godine Vlada Crne Gore usvojila zaključak kojim se otpisuju dugovanja privatizovanoj korporaciji “Jakić” u visini od 1,5 miliona eura prema državi i državnim preduzećima i time se novi vlasnik potpuno oslobodio dugovanja – tako je fabrika praktično dodjeljena na poklon, saopštio je poslanik Demokrata Nikola Rovčanin.

– U postupku privatizacije propale su i akcije zaposlenih. Ukupno 326 radnika posjedovalo je akcije u kompaniji “Velimir Jakić”. Da ne govorimo o 529 zaposlenih koji su otvaranjem stečajnog postupka ostali bez posla. Danas kompanija “Vektra Jakić” nad kojom je otvoren stečajni postupak duguje više od 130 miliona eura, bankama, poreskoj upravi, zaposlenima, opštini Pljevlja, EPCG, brojnim privatnim komapnijama. Ovo je slika jedne privatizacije moćnog drvoprerađivačkog giganta koji je kupljen za praktično 100 000 eura uz koncesije na šume od 30 godine. Posledice ovog aranžmana su katastrofalne. Radnici na ulici, proizvodnje nema već 20 godina, nagomilani dugovi, što se sveukupno reflektovalo i na demografsku sliku Pljevalja, saopštio je Rovčanin.

Uz to, ističe poslanik Demokrata, Crna Gora godišnje uveze oko 60 miliona namještaja i finalnih proizvoda od drveta, a izveze 30 miliona oblovine, neprerađenog drveta, čime je usled decenijskog zastoja drvoprerađivačke industrije produkovan ogroman spoljnotrgovinski deficit u ovoj oblasti.

– Nova Vlada Crne Gore i parlament imaju obavezu da sveobuhvatno i temeljno sagledaju ovaj proces od postupka privatizacije pa nadalje. A iznad svega, da se makar djelimično ispravi učinjena nepravda prema radnicima kojima su propale akcije i koji su poslati na ulicu bez ikakvih prava. Primjereno je, odgovorno, solidarno i pravedno da se učini izmjena i dopuna zakona o obeštećenu radnika metalske industrije, kako bi i radnici drvoprerađivačke industrije ostvarili ista prava. Uz to, potrebna je i analiza akcionarskih prava zaposlenih koja su tada uskraćena, navodi on, prneosi Dan.

Pokretanje drvoprerađivačke industrije kroz model zdrave privatizacije i kredibilnog investitora imalo bi refleksije na otvaranje više stotina novih radnih mjesta, novu privrednu vrijednost države, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i početak saniranja loše demografske slike sjevera Crne Gore, zaključuje Rovčanin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *