Sjeverni tok: Švedska obustavlja istragu?

Dodajte komentar

Portparol kancelarije javnog tužioca u Stokholmu, Mats Ljungvist, u ponedeljak je švedskim medijima rekao nešto što je izazvalo širu pažnju: Uskoro će doći do novog razvoja događaja u vezi sa istragom napada eksplozivom na gasovode Sjeverni tok u septembru 2022. Međutim, kada će moći da saopšti novosti, još uvek nije jasno.

Prema istraživanjima ARD-a, Zidojče cajtunga i Cajta, švedske vlasti očigledno hoće da obustave istragu u vezi sa napadima na Sjeverni tok. Tačni razlozi za to – još nisu poznati.

Odluka se navodno očekuje još ove sedmice. Otkako su u septembru 2022. u Baltičkom moru raznešene cijevi Severnog toka, švedska bezbjednosna policija istražuje „tešku sabotažu“, jer jedna od cijevi prolazi i kroz švedsku ekonomsku zonu.

Kako će profitirati njemačka istraga

Prema istraživanjima pomenutih njemačkih medija, istraga u Njemačkoj se nastavlja. Generalni državni tužilac je to povjerio Saveznoj kancelariji kriminalističke policije (BKA) i Saveznoj policiji.

Njemački istražitelji bi mogli da profitiraju od zatvaranja švedske istrage, jer bi Šveđani mogli da proslijede svoje dokaze svojim njemačkim kolegama na procjenu. Švedska bi se ogradila od svog zahtjeva da krivično goni slučaj i podržala njemački postupak.

Države sa Baltičkog mora su isprva istraživale odvojeno i nisu međusobno dijelile sve rezultate istrage. Pristup švedskim dokazima je stoga važan korak za njemačke istražitelje.

Istražitelji BKA i savezne policije su očigledno zainteresovani za djelove teško oštećenih cjevovoda koje je švedska vojska zaplijenila ubrzo nakon eksplozija krajem septembra 2022.

„Andromeda“ i Poljska koja slabo sarađuje sa Njemačkom

Njemački istražitelji žele da uporede tragove eksploziva pronađene na cijevima sa onima koje su pronašli na jedrilici „Andromeda“- koja je i dalje najvažniji trag koji bi mogao dovesti do napadača.

Prema prethodnim nalazima istrage, „Andromeda“ je iznajmljena ili barem plaćena preko poljske kompanije.

Navodi se da je jahtom iz Rostoka isplovila posada od pet muškaraca i jedne žene, a sumnja se da je to mogao biti ronilački tim koji je možda pričvrstio eksplozivne naprave na cijevi Sjevernog toka. Osumnjičeni su Ukrajinci.

Navodi se i da se jedrilica nekoliko puta pristajala, uključujući na dansko ostrvo Kristijanse, Sandhamn u Švedskoj i Kolberg u Poljskoj.

Njemačka i Švedska su više puta razgovarale tokom istrage. Švedski javni tužilac posjetio je i kancelariju njemačkog saveznog tužioca u Karlsrueu. Njemački istražitelji su, pak, nedavno bili u Stokholmu i razgovarali sa Šveđanima o tome kako bi se tamošnji dokazi mogli iskoristiti za proces u Njemačkoj.

S druge strane, Poljska navodno već duže vrijeme blokira saradnju sa Njemačkom.

Jedrilica „Andromeda“ ploveći po Baltičkom moru bar je jednom pristala u Kolbergu, u Poljskoj, a posadu je, kako se navodi, kontrolisala poljska obalska straža.

Međutim, Poljska je na pitanja njemačkih istražitelja odgovarala sa vrlo malo informacija. Poljske vlasti do danas nisu dale nijednu sliku kamera za nadzor iz luke – koja bi potencijalno mogle da pruže više informacija o posadi „Andromede.“

Razlika u istrazi u Švedskoj i Njemačkoj

U Švedskoj je u toku istraga zbog sumnje da izvršena teška sabotaža. U Njemačkoj, s druge strane, Savezno tužilaštvo vodi postupak zbog sumnje „namernog izazivanja eksplozije eksplozivnim materijalom“ i „protivustavne sabotaže“. I u Danskoj se nastavlja istraga o napadima na gasovode.

Sjeverni tok 1 i 2, dva gasovoda koji teku paralelno podno Baltičkog mora, spajali su direktno najvećeg proozvođača gasa Rusiju i najveću evropsku mušteriju Njemačku.

(Deutsche Welle)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *