Azijska tržišta: Rast Hang Senga i Kospija

Dodajte komentar

Dionicama u Hong Kongu i Koreje trgovalo se optimistično, dok su japanske referentne vrijednosti bile lošije u trgovanju u četvrtak.

Dionice Paytma pale su za maksimalnih 20% u Mumbaiju nakon što su indijske financijske vlasti naredile pružatelju usluga digitalnog novčanika da od marta prestane primati nove depozite, prenosi portal SEEbiz.eu.

Indeks menadžera nabave za opštu proizvodnju Caixin u Kini objavljen u četvrtak pokazao je da su fabričke aktivnosti u drugom najvećoj ekonomiji porasle treći mjesec zaredom u januaru – produžujući odstupanje sa službenim podacima objavljenim u srijedu koji ukazuju na smanjenje u četvrtom mjesecu.

Međutim, druga privatna istraživanja proizvodnih aktivnosti u Aziji, izvan Kine i Japana, pokazala su da bi najgori dio usporavanja proizvodnje 2023. mogao biti gotov.

U srijedu veče, američka centralna banka je signalizirala da je malo vjerojatno da će smanjiti stope u martu.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je da središnja banka vjerovatno neće biti dovoljno zadovoljna kretanjem inflacije do sljedećeg sastanka u martu da smanji kamatne stope.

“Na temelju današnjeg sastanka, rekao bih vam da ne mislim da je vjerovatno da će odbor do sastanka u martu postići nivo povjerenja da bi označio mart kao vrijeme za to. Ali to će se vidjeti”, rekao je Powell.

U Australiji, S&P/ASX 200 je zatvoren za 1,2% i prekinuo osmodnevni pobjednički niz, dok se povukao s najviše nivoe svih vremena.

Japanski Nikkei 225 pao je 0,9%, dok je Topix pao 0,7%. U Južnoj Koreji, Kospi je porastao 1,5%, dok je mali kapital Kosdaq izgubio 0,8%.

Hongkonški Hang Seng indeks porastao je za 0,9%, dok je kineski CSI 300 porastao za 0,8%, odskočivši blizu najniže nivoe u pet godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *