MTEL najavljuje do kraja godine preko 80% pokrivenosti 5G mrežom

Dodajte komentar

Kompanija MTEL planira do kraja 2024. godine 5G  signalom dostupnim u svim opštinama obuhvatiti preko 80% stanovništva. Ovo je ne samo tehnološki iskorak, već i obećanje boljeg digitalnog doba za sve građane.

Izvršni direktor MTEL-a Zoran Milovanović ističe: “U 2023. godini, MTEL je uložio intenzivan trud u razvoj nove tehnologije, postavljajući najnovije bazne stanice na 50 ključnih lokacija i započinjući njihovu integraciju u mrežu. Rezultat toga je da je krajem prošle godine 5G signalom bilo pokriveno oko 30% stanovništva. Ekspanzija mreže je sada nezaustavljiva, a puna njena snaga i komparativna prednost do izražaja dolazi pokrivanjem gradskih sredina (3.6 GHz) kao i putnih pravaca (700 MHz), što je podržano snažnom optičkom mrežom koja povezuje 5G bazne stanice”.

5G mreža predstavlja ključnu prekretnicu u digitalnom razvoju Crne Gore. Njena implementacija omogućiće vrhunski servis građanima i biznis sektoru, postavljajući temelje za budućnost digitalne komunikacije.

“U ovoj godini, nastavljamo neumorno sa razvojem 5G mreže, te očekujemo da će pokrivenost stanovništva premašiti 50% do kraja marta 2024. godine. Naš cilj je razvijati mrežu paralelno u svim regionima Crne Gore, čime će 5G servis biti dostupan većini opština do kraja marta” poručuje direktor Sektora za tehniku MTEL-a Goran Nastić.

Za korišćenje 5G mreže neophodno je da postpaid ili biznis korisnik ima uređaj koji podržava 5G i da prijavu izvrši putem Moj mtel platforme. Servis je moguće aktivirati i odlaskom u najbližu poslovnicu kao i pozivom Korisničkog servisa na broj 1600.

Ključne prednosti 5G mreže, poput izuzetne brzine prenosa podataka od oko 1 Gbps, minimalnog kašnjenja i sposobnosti povezivanja velikog broja uređaja, otvaraju vrata raznovrsnim aplikacijama u industriji, zdravstvu, poljoprivredi i saobraćaju. Očekuje se da će nova 5G mreža modernizovati život ljudi i kompletno okruženje, pružajući neviđene mogućnosti za poboljšanje životnog standarda, komfora i pojednostavljivanje svakodnevnih aktivnosti.

Da podsjetimo, kompanija MTEL, dugogodišnji lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori, u julu 2022. godine je kročila u novu eru digitalnog doba puštanjem prve 5G bazne stanice u Podgorici. Ova inicijativa označila je početak implementacije 5G mreže, postavljajući MTEL kao nosioca tehnološkog napretka u Crnoj Gori. Krajem 2022. godine, uspješno su osigurali potrebni frekvencijski opseg na aukciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP), obezbjeđujući čvrste temelje za 5G NSA mrežu.

MTEL će nastaviti da podržava razvoj startapova kroz MTEL-ovu Digitalnu fabriku, pružajući nove resurse i mogućnosti za inovacije u svim oblastima. Poslovni procesi u kompanijama postaće efikasniji, a digitalni servisi će dobiti novu snagu, pružajući krajnjim korisnicima neograničene mogućnosti.

Kao kompanija posvećena digitalnom napretku, MTEL je uvjeren da će 5G mreža ne samo unaprijediti način komunikacije, već i transformisati način života i poslovanja. 5G tehnologija predstavlja temelj za budućnost, a MTEL ostaje predvodnik u ostvarivanju digitalnih snova Crne Gore.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *