Seshadri Spajiću: Raduje nas promjena fokusa na ekonomiju, to je jedini način da se ide naprijed

Dodajte komentar

Raduje nas promjena fokusa na ekonomiju, to je jedini način da se ide naprijed, kazao je Srikant Sešadri, član misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Članovi misije MMF-a predvođeni Sešadrijem koji borave u Crnoj Gori razgovarali su sa premijerom Milojkom Spajićem.

Sešadri je kazao da je za Crnu Goru važno da jasno artikuliše svoju fiskalnu strategiju u kontekstu ostvarivanja konkretnih i mjerljivih ciljeva.

“Očuvanje stope fiskalnog deficita do 3% važna je poruka i budućim investitorima”, poručio je Sešadri.

Spajić je na sastanku kazao da su za intenzivan ekonomski razvoj potrebni politička stabilnost i vladavina prava.

“Siguran sam da je Vlada tokom prethodna tri mjeseca svojim rezultatima pokazala da za Crnu Goru dolaze bolji dani. Odluke koje smo donijeli imaju za cilj skorije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, a na toj liniji i punu ekonomsku integraciju i bolji standard naših građana” poručio je premijer na sastanku.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je upoznao sagovornike sa rezultatima Vlade i podsjetio da je tokom prethodnog perioda Vlada pripremila rebalans budžeta za 2023. godinu, fiskalno odgovoran Budžet za 2024. godinu i sprovela brojne aktivnosti na izbjegavanju sive liste Manivala.

U tom kontekstu premijer je istakao da ispunjavanje preporuka Savjeta Evrope ide planiranom dinamikom, te poručio da Crna Gora “brzo napreduje ka svojim ciljevima”.

“Sagovornici su razmijenili mišljenje o realizaciji kapitalnih infrastrukturnih projekata i zajednički konstatovali da će, uz dobro planiranje, njihova realizacija imati pozitivan uticaj na dalji ekonomski razvoj. U prvom redu, kako je ocijenjeno, potrebno je raditi na jačanju saobraćajne infrastrukture kroz nastavak projekta autoputa, unaprjeđenje aerodromskih kapaciteta i poboljšanje željezničke infrastrukture”, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Na sastanku je ocijenjeno i da se projekcije moraju oslanjati na precizne podatke zbog čega je posebno važno nedavno održavanje Popisa stanovništva, domaćinstva i stanova.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *