Kineska nekretninska kriza (u dva grafika)

Dodajte komentar

Evergrande — nekada najveći kineski investitor za nekretnine — bio je primoran da bankrotira 28. januara. Bio je to još jedan udar tržištu nekretnina u zemlji, i novi udarac rastućoj listi kineskih ekonomskih briga.

Na infografici koju je objavio Visualcapitalist.com mogu se vidjeti dvije godišnje metrike vezane za kinesku krizu nekretnina od 2003. do 2023. godine. Prva se bavi prodajom stanova i poslovnih nekretnina koristeći podatke Biroa za statistiku iz Bloomberga, a druga analizira početak novih stanova koristeći podatke Svjetske banke.

Šta treba znati o padu imovine u Kini

Vrijednost prodaje imovine u Kini konstantno je rasla sa manje od 1. biliona juana u 2003. na preko 15 biliona u 2021., ali je od tada pala na ispod 12 biliona u 2023.

To je bio slučaj i u stambenoj i komercijalnoj prodaji. Konkretno na kineskom tržištu stambenih objekata, prodaja novih kuća je pala za 6% u 2023., uz pad cijena polovnih kuća u većim gradovima.

Što se tiče razvoja, novi stambeni objekti su pali 58% sa 1.515 miliona m² u 2019. na 637 miliona m² u 2023. godini.

Evo još nekoliko stvari koje treba znati o tekućoj krizi nekretnina u Kini:

  • Neispunjenje obaveza investitora: Firme za nekretnine suočile su se sa neplaćanjem obveznica od 125 milijardi dolara između 2020. i 2023.
  • Ekonomski uticaj: Pad sektora nekretnina povukao je kinesku ekonomiju, što je dovelo do otpuštanja i finansijske nestabilnosti.
  • Postati kreativan: Opštine, od kojih se mnoge oslanjaju na prodaju zemljišta kao ključni izvor prihoda, uvode mjere podrške „staro za novo“ koje imaju za cilj da stimulišu kupovinu novih kuća.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *