Podrška digitalizaciji u fokusu Programa za unapređenje konkurentnosti

Dodajte komentar

Na sjednici Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija Privredne komore razgovarano je sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja o kreiranju Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za 2024. godinu, sa fokusom na podršku koja će se odnositi na digitalnu transformaciju biznisa.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Branimir Bukilić uz podršku sekretarke Nade Rakočević, a u radu su pored članova učestvovali v.d. generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti privrede Ministarstva ekonomskog razvoja Anđela Gajević i šef Kancelarije za informacione tehnologije i informatičke usluge Lazar Otašević.

Predstavnici Ministarstva su istakli namjeru da Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2024. godinu ove godine bude što transparentniji i inkluzivniji, te da se uvaže sugestije privrednika već prilikom njegovog pisanja. Podrška digitalizaciji će svakako biti u fokusu Programa za unapređenje konkurentnosti, jer se teži unapređenju digitalnih vještina i digitalnoj transformaciji, odnosno cilj je prelazak biznisa na digitalne alate i kreiranje administracije bez papira. Razmatra se da Program bude prekomponovan u odnosu na prethodne, sa manjim brojem linija podrške i većim naglaskom na prioritete koje privreda bude isticala, a priliku za to imaće već tokom okruglog stola u Privrednoj komori koji je planiran za početak februara.

Privrednici smatraju ograničavajućom stavku ranijih programa za podršku nabavci isključivo unikatnog softvera, koji je originalan i namjenski razvijen za određenu firmu kako bi pomogao automatizaciji njenih poslovnih procesa. Oni ocjenjuju boljim rješenjem podršku nabavci standardizovanog softvera (kao što su za knjigovodstvo, DMS…) kreiranog od strane domaćih ICT kompanija, a što bi značajno pomoglo razvoju ovog sektora, ali bi i bolje odgovorilo budžetskim mogućnostima mikro, malih i srednjih preduzeća. Prema ocjeni članova Odbora, predviđeni budžet za podršku procesima digitalizacije je isuviše mali za unikatna softverska rješenja, pa bi korisnici imali više benefita od nabavke standardizovanih a prilagođenih potrebama kompanija. U svakom slučaju, smatraju da podrška ne treba da obuhvati nabavku licenciranog softvera, operativnih sistema i sličnog.

U nastavku sjednice usvojen je Izvještaj o radu Odbora za 2023. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *