Podravka ili Delta: Ko će preuzeti poljoprivredni segment Fortenove

Dodajte komentar

Iako se o tome već dugo nagađalo, poslovnu je zajednicu juče obilježila informacija o Fortenovinu početku prodajnog procesa segmenta poljoprivrede. Radi se o Belju, Vupiku i PIK-u Vinkovci koji čine lavovski dio domaće proizvodnje hrane.

Kao favoriti se za kupca jasno se izdvajaju Podravka i srbijanski Delta Holding. No, ne samo ona: za preuzimanje je zagrijan i mađarski tajkun blizak Viktoru Orbanu koji je već kupio kompaniju Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka. Rabo je tako ušao u sastav elike grupacije Meszaros iza koje stoji Lorinc Meszaros, glavni sponzor i mecena NK Osijeka, ali i omiljeni Orbanov preduzetnik. Mađarski tajkun, prema nezvaničnim informacijama, već naveliko lobira za taj posao.

Martina Dalić već je odavno komentarisala tu priču, pa iako iz njezinih riječi nismo mogli čuti konkretnu potvrdu, jasno je da se Podravka priprema na veliku akviziciju. S druge strane, Delta Holding upšravo je juče potvrdio interes za ulaganjem u hrvatsku poljoprivredu i turizam.

Hoće li biti još ponuđača, zasad je teško reći, no ako bi se on i pojavio bila bi riječ vjerovatno o nekom od europskih divova koji bi onda mogao značajno zakomplicirati priču za dva favorita.

Iako se radi o strogo privatnoj transakciji, jasno je da će se voditi računa i o nacionalnim interesima, odnosno o sve prisutnijoj temi sigurnosti snabdijevanja hranom. U tom kontekstu strani vlasnik za bogati Foertenovin portfolio možda i ne bi bio najbolje rješenje.

Prema nezvaničnim procjenama, Fortenovin agrar mogao bi vrijediti oko 400 miliona eura, od čega na Belje otpada 300-tinjak miliona. Ukupni prihodi Belja, Pika i Vupika iznosili su predlani oko 340 miliona eura, a ukupna neto dobit 20 miliona eura. Tri kompanije zapošljavale su oko 2300 radnika.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *