OMP traži 1,4 miliona, a Plantaže prekid postupka

Dodajte komentar

Iako je sutkinja Privrednog suda Marija Adžić naložila kompaniji OMP Inžinjering da precizira tužbeni zahtjev u sporu sa Plantažama oko fabrike briketa, ta kompanija je preinačila tužbeni zahtjev – tvrdi advokat Plantaža Miloš Komnenić.

On je u podnesku naveo da je OMP tražio da sud obaveže Plantaže da na osnovu notarskog zapisa ugovora o poravnanju isplati 350 hiljada eura, kako je bilo precizirano poravnanjem i dodatnih 1.048.474 eura na račun 37 hiljada kvadrata zemljišta u Kokotima, koje im je trebalo biti ustupljeno.

– Ukoliko sud odluči da dozvoli preinačenje tužbenog zahtjeva, ovim putem tražimo da prekine postupak do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv bivšeg rukovodstva Plantaža – navodi se u podnesku.

Pred Višim sudom u Podgorici je u toku postupak koji je protiv bivše direktorice Plantaža Verice Maraš i bivšeg predsjednika i člana borda Veselina Vukotića i Božidara Mihajlovića pokrenulo SDT, a nova kontrola optužnice, koja je do sada odlagana šest puta, zakazana je za kraj februara. Terete se da su zaključenjem ovog poravnavanja zloupotrijebili položaj, pa OMP-u pribavili protivpravnu imovinsku korist, a Plantažama nanijeli štetu. OMP je pred Privrednim sudom pokrenuo postupak radi sprovođenja poravnavanja koje su u aprilu 2020. godine potpisali sa tim menadžmentom, kojim je bilo predviđeno i da Plantažama pripadne vlasništvo nad fabrikom briketa koja nikada nije proradila.

U podnesku Plantaža se navodi da su SDT-u u oktobru podnijeli prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva koji se odnosi na poništaj poravnanja, zbog sumnje da je zaključeno usljed izvršenja krivičnih djela. Ukazuju da postoji mogućnost da Plantaže, ukoliko bivše rukovodstvo bude osuđeno, traži ništavost poravnanja, dodajući da je to razlog da se postupak prekine do okončanja krivičnog postupka, imajući u vidu da je preinačeni tužbeni zahtjev usmjeren na cjelokupno izvršenje spornog poravnanja.

Advokat OMP-a Nikola Martinović je kazao da Plantaže u ovom postupku nijesu tražile ni poništaj ni utvrđivanje ništavosti poravnanja, a to što su u krivičnom postupku istakli imovinsko-pravni zahtjev, nema uticaja na ovaj postupak, posebno jer OMP nije okrivljeni u tom postupku. Protivi se prijedlogu Plantaža za prekid postupka do okončanja krivičnog te ocjenjuje da jedino služi odugovlačenju, piše Pobjeda.

Sutkinja Adžić će, kako je najavila, naknadno odlučiti o zahtjevu za prekid postupka.

OMP je inicijalno tužio Plantaže za naknadu štete od šest miliona eura okrivljujući ih za to što fabrika nikada nije proradila, dok su iz Plantaža odgovorili kontratužbom. Više vještaka je u tom postupku tvrdilo da je krivica ipak na strani OMP-a, zbog čega je poravnanje koje je tadašnji menadžment Plantaža potpisao, bilo iznenađenje čak i za njihove advokate, koji su javno saopštili da je to urađeno bez njihovog znanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *