Deutsche banka ne preuzima Commerzbank?

Dodajte komentar
Foto: LinkedIn Christian Sewing

Izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing rekao je da aktivnost spajanja i preuzimanja nije prioritet za tu grupu, dok se ponovno pojavljuju spekulacije o budućnosti domaćeg konkurenta Commerzbank.

Dva njemačka zajmodavca su odustala od plana spajanja 2019, ali zabrinutost oko profitabilnosti banaka i izvještaja da njemačka vlada razmatra prodaju nekih udjela u svojim kompanijama, ponovno su podstakla šuškanja o mogućem povezivanju posljednjih sedmica.

Država i dalje ima 15% udjela u Commerzbank, ali Reuters je ranije ove sedmice objavio da je ministar finansija Kristijan Lindner spreman da raspolaže njime.

Spajanje dvije najvećih njemačkih banaka stvorilo bi kombinovani entitet s oko 2 triliona dolara imovine, iako bi niska procjena Deutsche Bank mogla zakomplikovati svaki takav potez. Banka trguje po cijeni od oko 12 eura po dionici, što je djelić njene knjigovodstvene vrijednosti, a značajan dio imovine trebalo bi da bude smanjen.

Govoreći za CNBC na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj u četvrtak, Sewing  je, barem za sada, izgleda “izlio hladnu vodu” na glasine.

“Ne bih rekao da mi je to na vrhu prioriteta, da budem iskren. Godinama sam uvijek govorio da spajanja i preuzimanja u bankarskoj industriji, posebno u Evropi, moraju doći kad-tad, ali najvažnije za to je da su ispunjeni određeni preduslovi — preduslovi s regulatornog gledišta, finalizacija bankovne unije”, naveo je Sewing.

“Očeigledno, s obzirom na naglo povećane kamatne stope, morate razmišljati o prazninama u fer vrijednosti s obzirom na hipotekarne knjige mnogih banaka, tako da ne mislim da je to prioritet za ovu godinu”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *