Prošle godine preko 24 milijarde dolara oprano putem kriptovaluta

Dodajte komentar

Preko 24 milijarde dolara vrijedne kriptovalute poslate su na ilegalne adrese u 2023. godini, što je činilo 0,34% ukupnog obima transakcija, procijenila je blockchain firma Chainalysis u svom godišnjem izvještaju o trendovima kripto kriminala.

Brojka je skoro 40% manja od one iz 2022. godine, ali je samo privremena. Ukupni iznos od 24,2 milijarde dolara će vjerovatno porasti kako se sve više adresa bude identifikovalo kao ilegalne tokom vremena. Ukupan iznos za 2022. sada iznosi 39,6 milijardi dolara, međutim, u vrijeme plasiranja prošlogodišnjeg izvještaja Chainalysisa identifikovano je samo 20,6 milijardi dolara.

Još jedno upozorenje za istraživanje je rasprostranjenost transakcija sa sankcionisanim jedinicama, koji su zajedno činili 14,9 milijardi dolara (61,5%) ukupnog obima u 2023. Neki od ovih 14,9 milijardi dolara uključuju transakcije normalnih korisnika kriptovaluta koji žive u sankcionisanim jurisdikcijama. Uostalom, ne koriste sve kripto berze Garantex sa sedištem u Rusiji, koju su sankcionisala nadležna tijela u SAD i Velikoj Britaniji, za pranje novca i ransomware.

Stablecoins su činili većinu obima nezakonitih transakcija u 2023. kao i godinu ranije. Prije 2022., bitcoin je bio omiljena kriptovaluta među kriminalcima, čineći većinu transakcija svake godine od 2018.-2021. To se, međutim, prebacilo na stabilne coine 2022., koji su činili oko dvije trećine što se potom ponovilo 2023.

Kripto prevare i hakovi su zabilježili značajan pad prošle godine, za 29,2%, odnosno 54,3%, prema istraživanju Chainalysis. S druge strane, povećala se aktivnost ransomware-a i dark net-a.

Izvor: Coindesk

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *