Direktor JP Morgana dobio bonus od 35 miliona dolara

Dodajte komentar
Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon

JPMorgan Chase (JPM) povećao je naknadu izvršnom direktoru Jamieju Dimonu nakon što je zajmodavac zaradio više novca u 2023. nego bilo koja američka banka ikada.

Dimonova naknada za 2023. porasla je na 36 miliona dolara sa 34,5 miliona dolara 2022., objavila je banka u regulatornom podnesku u četvrtak. Iznos za 2023. uključuje osnovnu platu od 1,5 miliona dolara i 34,5 miliona dolara naknade temeljene na učinku.

“Uprava i dalje priznaje da je kompanija u jedinstvenoj poziciji da je vodi tako vrlo talentovan i iskusan rukovodilac”, navodi banka u podnesku.

Dimon, star 67 godina, trenutno je izvršni direktor velike nacionalne banke s najdužim stažem. JPMorgan je najveći zajmodavac po imovini u SAD-u.

Prošlog petka JPMorgan je izvijestio da je ostvario 49,6 milijardi dolara dobiti tokom 2023. godine, nadmašivši sve konkurente i nadmašivši svoj prethodni rekord u godišnjoj zaradi.

Početkom januara dionica JPMorgana dostigla istorijski rekord od 172 USD. Otkako je Dimon imenovan izvršnim direktorom 31. decembra 2005., dionice JPMorgana porasle su za više od 167%.

Pitanja o Dimonovoj budućnosti postaju sve hitnija kako JPMorgan povećava svoj uticaj nad ostatkom industrije. Kupovina propalog zajmodavca First Republic iz San Francisca u maju 2023. godine povećala je utjecaj banke dok je dodatno povećala zaradu. Takođe je čvrsto uspostavio Dimona kao glavnog spasitelja industrije.

Dimon je jasno dao do znanja da nema kratkoročnih planova za odlazak ali i da je otvoreno razmišljao o životu nakon JPMorgana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *