Apple više nije najvrednija kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Apple više nije najvrednija kompanija na svijetu. Na prvo mjesto zasjeo je Microsoft. Dogodilo se to u trenutku kada je Apple ove godine imao vrlo loš početak poslovanja u odnosu na prethodne godine.

Vrijednost Microsoftovih dionica porasla je za 1,5 posto, čime je tržišna vrijednost ove kompanije porasla na 2,888 milijardi dolara. Rast vrijednosti posljedica je prihoda od vještačke inteligencije koji su privukli ulagače.

Tržišna vrijednost Applea iznosi 2,887 triliona dolara, a ovo je prvi put od 2021. da je tržišna vrijednost ove kompanije manja od tržišne vrijednosti Microsofta. Vrijednost Appleovih dionica ovog je mjeseca smanjena za 3,3 posto, dok je vrijednost Microsoftovih dionica ovaj mjesec porasla za 1,8 posto.

Razlog pada vrijednosti Appleovih dionica je zabrinutost oko prodaje njegovih proizvoda. Očekuje se da će ta prodaja biti slaba, posebno na velikom kineskom tržištu. Na Wall Streetu trenutno vlada pozitivno raspoloženje kada je u pitanju Microsoft, tj. brokeri preporučuju kupovinu dionica ove kompanije, prenosi Reuters.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *