Lagard: Smanjenje kamatnih stopa ECB kada se inflacija ustali na dva odsto

Dodajte komentar
Foto: Twitter Christine Legarde

Evropska centralna banka će početi da snižava kamatne stope kada se uvjeri da se inflacija vratila na cilj od dva odsto, rekla je predsjednica ECB Kristin Lagar.

„Ne mogu da preciziram tačan datum kada će početi rezovi“, rekla je Lagard za TV France 2 u intervjuu u četvrtak, i dodala da će nove podatke imati narednih mjeseci, te da će na osnovu njih doneti odluku, prenosi Bloomberg.

Investitori smatraju da bi prvo smanjenje kamatnih stopa moglo da se desi već u aprilu, dok kreatori monetarne politike misle da je realnije da se to desi polovinom ove godine.

Govoreći ranije u četvrtak, šef hrvatske centralne banke Boris Vujčić rekao je da su tržišta i dalje previše optimistična u pogledu vremena prvog smanjenja, ponovio je komentare člana Izvršnog odbora Izabel Šnabel (Isabel Schnabel) prethodnog dana, koja je razgovore o toj temi nazvala preuranjenim.

Uprkos tome što je inflacija ostala ispod tri odsto čak i nakon porasta u decembru, zvaničnici ECB-a žele da vide podatke o povećanju plata koje će doći tek nakon prvog kvartala.

Lagardova je rekla da Evropa nije u ozbiljnoj recesiji i da je najgora borba protiv inflacije završena.

„Mislim da smo prošli kroz najveći, najteži dio, osim ako se suočimo sa još jednim velikim šokom kada su u pitanju plate“, istakla je predsednica ECB.

„Plate, u smislu pregovora i kolektivnih ugovora, su u procesu povećanja i to na način da prevazilaze inflaciju koju imamo. U fazi smo njenog sustizanja, i to bi moglo da potraje dvije do tri godine“, objasnila je Lagard, i dodala da troškovi pozajmljivanja neće rasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *