Na Kubi će gorivo poskupjeti više od 500 posto

Dodajte komentar

Cijene goriva na Kubi poračće za više od 500 posto od 1. februara, objavila je lokalna vlada. To jemjera kojom vlada želi da smanji javnofinancijski manjak, javlja francuska novinska agencija AFP.

Kako prenosi AFP, cijena litre običnog benzina poračće s 25 pezosa (20 američkih centi) na 132 pezosa, a cijena vrhunskog benzina s 30 na 156 pezosa, rekao je kubanski ministar finansija Vladimir Regueiro u ponedjeljak na državnoj televiziji.

Vlasti su takođe objavile da će turisti koji posjećuju tu karipsku otočnu državu plaćati gorivo u stranoj valuti.

Kubanska vlada, koja subvencionira gotovo svu osnovnu robu i usluge, krajem decembra najavila je niz mjera za smanjenje deficita u vrijeme teške ekonomske krize u zemlji. Prema zvaničnim podacima, kubanska ekonomija lani je pala dva posto, a inflacija je dostigla 30 posto, prenosi AFP.

Krajem decembra ministar ekonomije Alejandro Gil priznao je da vlada više ne može prodavati gorivo po “subvencioniranim” cijenama jer zemlji nedostaje deviza i još uvijek je pod decenijama dugim američkim embargom. Kako je objasnio, država ne može održati cijenu goriva koja je među najnižima u svijetu u odnosu na cijene u drugim zemljama.

Kubanski benzin je vrlo jeftin, ali kada se cijene uporede s platama u zemlji, zapravo je prilično skup, rekao je za AFP ekonomist Omar Everleny Perez. Prema njegovim riječima, nova struktura cijena uticaće na cijelo kubansko društvo.

Vlada je u ponedjeljak najavila i povećanje cijena električne energije za 25 posto za velike potrošače u stambenim područjima, kao i povećanje cijena prirodnog gasa, javlja AFP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *