Roman Abramovič izgubio tužbu protiv sankcija EU

Dodajte komentar

Ruski milijarder Roman Abramovič u srijedu je izgubio pravni spor protiv sankcija koje mu je uvela Evropska unija zbog ruske specijalne vojne operacije na tlu Ukrajine.

EU je sankcionisao ruske zvaničnike i biznismene, zamrzavajući milijarde dolara ruske imovine, nakon početka specijalne vojne operacije Moskve na tlu Ukrajine u februaru 2022.

Abramovič, bivši vlasnik britanskog fudbalskog kluba Čelzi, osporio je ove mjere.

“Opšti sud odbacuje tužbu gospodina Abramoviča, čime je potvrdio restriktivne mjere preduzete protiv njega” navodi se u saopštenju Suda pravde Evropske unije.

Napominje se da EU “u stvari nije pogriješio u svojoj procjeni” odlučivši da zatim zadrži Abramovičevo ime na spornim spiskovima.

“Sud nadalje primjećuje da uvrštavanje i održavanje imena Abramoviča na spiskovima o kojima je riječ ne predstavlja neopravdanu i nesrazmjernu povredu njegovih osnovnih prava, koja posebno uključuju pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, slobodu poslovanja i slobodno kretanje” dodaje se u saopštenju.

U martu 2022. EU je saopštio da Abramovič ima “duge i bliske veze” sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pomažući mu da “održi svoje značajno bogatstvo”, prenosi “Avaz”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *