Warner i Paramount razmišljaju o spajanju kompanija

Dodajte komentar

Izvršni direktor kompanije “Warner Bros. Discovery” Dejvid Zaslav sastao se sa izvršnim direktorom “Paramount Globala” Bobom Bakišom, i razgovarali su o potencijalnom spajanju dvije kompanije, izjavila su za CNN dva insajdera.

Potencijalno spajanje stvorilo bi mega-kompaniju u industriji zabave i vesti, koja bi obuhvatala filmske studije Warner Bros. i Paramount, ali i televizijske kanale CBS, CNN i mnoštvo kablovskih kanala.

Diskusija je održana u globalnom sedištu “Paramounta” na Tajms skveru u Njujorku. Portparoli dvije kompanije su odbili da komentarišu ova saznanja.

Ipak, “Warner Bros. Discovery” za sada ne može da uđe u transakciju sa “Paramountom”, ili bilo kojim drugim entitetom, sve dok se u aprilu 2024. ne okonča klauzula na osnovu Zakona o porezu koji Zaslavu zabranjuje dodatne akvizicije ili spajanja.

Taj datum obilježava dvije godine od spajanja Warnera sa Discoveryjem, vrijednog 43 milijarde dolara, a zabrana je dogovorena da bi se obezbjedile poreske olakšice — i ukoliko “Warner Discovery” odluči da se uključi u bilo kakvo novo spajanje prije datuma u ​​aprilu, suočiće se sa velikim poreskim izdacima.

Iako bi potencijalno spajanje dva studija moglo još jednom da uzdrma medijsku industriju, razgovori nisu potpuno iznenađenje.

Zaslav, koji je izvršio brojne akvizicije, govorio je posljednjih mjeseci o odlasku u “nabavku dodatnih sredstava” kako bi povećao ponudu sadržaja kompanije “Warner Bros. Discovery”.

U međuvremenu, “Paramountu” je potreban strateški partner da bi opstao u trenutnom medijskom okruženju. Šari Redstoun, porodična nasljednica “Paramountove” matične kompanije, “National Amusements”, navodno je u pregovorima da proda svoj udio u kompaniji. Jedan insajder je potvrdio da je Zaslav razgovarao sa Redston o mogućem dogovoru.

Analitičari očekuju da će se konsolidacija u medijskom poslovanju nastaviti dok se stare kompanije za zabavu ukrupnjavaju u svojim naporima da se takmiče sa tehnološkim titanima iz Silicijumske doline, koji sve više ulaze u prostor za kreiranje novog sadržaja (Netflix, Amazon, Apple).

Investitori za sada ipak nisu zadovoljni – akcije kompanije “Warner Bros. Discovery” su pale odmah nakon što je objavljena ova vijest, a jučerašnji trgovački dan završile su u padu od 5,6 odsto. “Paramount” je pao za oko jedan odsto.

(Agencije)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *