Opština Herceg Novi želi da gradi solarnu elektranu

Dodajte komentar

Opština Herceg Novi započela je pregovore sa CEDIS-om oko realizacije projekta izgradnje solarne elektrane. Pored toga, u izradi je veb portal, putem kojeg će građani moći da saznaju solarni potencijal svojih krovova. Svemu tome, međutim, mora da prethodi zakonska regulativa, koja je još uvijek na čekanju.

Za izgradnju solarne elektrane, kako je za RTHN kazao sekretar za energetsku efikasnost Ilija Peulić, postoji nekoliko lokacija, ali svaka mora da zadovolji određene uslove.

– Prvi uslov je da se paneli ne vide s mora, drugi je da dalekovod bude blizu elektrane i da ima kapacitet da primi tu količinu električne energije. U slučaju da ne može ili da ga nema, džabe ste sve pravili – navodi on.

Budžetom za narednu godinu predviđena su sredstva za projekat vazdušnog snimanja grada za potrebe određivanja potencijala proizvodnje električne energije putem solarnih panela.

– Najmodernijim kamerama biće snimljen kompletan urbani dio grada. Iz tog snimka dobićemo upravo potencijale svih krovova u gradu. Tada će Opština moći, izračunavanjem koji krov, koji mu je potencijal, koliko panela mora da bude postavljeno da bi bilo isplativo, koliko će to da košta i koliko godina mora da radi, u saradnji sa CEDIS-om i uz usvojene zakonske akte, da napravi pravi plan kako će se to raditi – objašnjava Peulić.

Vlasnici objekata u Starom gradu i svim djelovima koji su zaštićeni kao kulturno-istorijski spomenici, kako je dodao, neće imati mogućnost postavljanja solarnih panela.

Gradnja solarnih panela do sada je bila ad hok, ističe Peulić i dodaje da će pravi sistemski uređen posao biti završen kada bude regulisan zakon, nakon toga će svaki legalno i po energetski efikasnim propisima izgrađen obejkat dobiti energetski pasoš.

U lokalnoj upravi će tokom naredne godine pomoću vazdušnih snimaka kreirati geoportal za energetsku efikasnost, koji će moći da koriste vlasnici legalnih stambenih objekata.

– Tu će rezultati pokazati kompletan potencijal krova, koliko treba postaviti panela i vrijeme za koje će se ti paneli isplatiti. Takođe, pisaće koju fasadu mora da uradi. To su evropski standardi i zakoni. Kada vlasnik to sve bude ispunio, steći će uslov da dobije energetski pasoš svog objekta – kazao je Peulić.

Pasoši će biti podjeljeni u tri kategorije, a vlasnici će imati mogućnost podizanja zelenih kredita za kupovinu energetski efikasnih kućnih uređaja. Međutim, da bi to zaživjelo, zakonska regulativa mora biti uređena, zaključio je Peulić.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *