EBRD odobrila rast kapitala na 34 milijarde eura zbog investicija u Ukrajinu

Dodajte komentar

Guverneri Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrili su danas rezoluciju o povećanju kapitala banke za četiri milijarde, na 34 milijarde eura.

Dodatni kapital od akcionara će biti iskorišćen za obezbeđivanje značajnih i održivih investicija u privredu Ukrajine, kako tokom rata, tako i u očekivanom periodu rekonstrukcije, navodi se na veb stranici EBRD.

Evropska banka za obnovu i razvoj je počev od februara 2022. godine, kada je Rusija započela vojnu operaciju u Ukrajini, uložila više od tri milijarde eura u Ukrajinu.

“Ovo je istorijski trenutak za EBRD. Odluke naših akcionara potvrđuju njihovo poverenje u banku, sa njenom jedinstvenoj misijom i poslovnim modelom usmjerenim na ostvarivanje uticaja”, rekla je predsjednica EBRD Odil Reno-Baso.

Povećanje kapitala će ojačati EBRD i omogućiti joj da i nadalje ulaže oko 1,5 milijardi eura godišnje u Ukrajinu tokom rata i da poveća svoju podršku Kijevu na tri milijarde eura kada nakon okončanja sukoba počne rekonstrukcija te zemlje, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *