Appleove dionice tonu nakon obustavljanja prodaje pametnog sata

Dodajte komentar

Dionice Applea (AAPL) pale su gotovo 1% u ponedjeljak nakon što je kompanja objavila da će zaustaviti prodaju svojih Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 u narednim danima. Apple će ukloniti satove iz svojih online trgovina do popodneva 21. decembra, a iz fizičkih trgovina do 24. decembra.

Stranica 9to5Mac prva je objavila vijest o prekidu, što je Yahoo Finance potvrdio s Appleom.

Odluka o povlačenju satova dolazi nakon što je Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) odobrila proizvođaču medicinskih uređaja Masimo (MASI) odredbe o prekidu i ograničenom isključenju koje sprječavaju Apple da uvozi i prodaje Series 9 i Ultra 2 u SAD-u u oktobru.

To je započelo razdoblje revizije tokom kojeg je Bidenova administracija mogla staviti veto na naredbe. Razdoblje pregleda završava 25. dcembra. Apple povlači svoje satove unaprijed kako bi osigurao da je u skladu ako Bijela kuća ne pritekne u pomoć kompaniji.

“Apple se ne slaže s nalogom i traži niz pravnih i tehničkih mogućnosti kako bi osigurao da Apple Watch bude dostupan kupcima”, stoji u saopštenju kompanije.

“Ako narudžba ostane, Apple će nastaviti da preduzima sve mjere da vrati Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 kupcima u SAD-u što je prije moguće”, dodala je kompanija.

Borba oko satova povezana je s neslaganjem oko patenta između Applea i Masima oko toga je li Apple nepošteno koristio Masimovu tehnologiju senzora kiseonika u krvi u svojim uređajima.

ITC je presudio u korist Masima u nekim od njegovih zahtjeva, a protiv kompanije u drugim, ali ishod ostaje isti. Apple mora ili povući satove, uložiti žalbu na narudžbe nakon što rok pregleda završi 25. decembra ili postići nagodbu s Masimom.

Važno je napomenuti da se zabrana odnosi samo na prodaju Apple Watch Series 9 i Ultra 2 koji se prodaju direktno putem Applea. Dakle, ako odete u Best Buy ili na neko drugo mjesto koje ih ima na zalihama, još uvijek ih možete kupiti nakon 21. dcembra i 24. decembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *