Skupština danas o imenovanju Irene Radović za guvernerku Centralne banke

Dodajte komentar

Skupština Crne Gore trebalo bi danas da razmatra predlog da aktuelna izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Irena Radović, bude imenovana za guvernerku Centralne banke (CBCG).

Predlog za imenovanje Radović na čelnu poziciju CBCG podnio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović je ranije, prilikom obrazlaganja predloga, kazao da Radović ima profesionalno iskustvo duže od 20 godina, brojna priznanja, te da je prva žena kandidat za tu poziciju.

“Uvjeren sam da će njeno imenovanje značajno doprinijeti Centralnoj banci i njenoj ulozi u ekonomskom sektoru Crne Gore. Očekujem da efikasno radi na realizaciji ciljeva Centralne banke i očuvanja finansijskog sistema”, kazao je Milatović na konferenciji sredinom novembra.

On je dodao da očekuje i da Radović promoviše i štiti nezavisnost CBCG od svih uticaja, među njima i pri predlaganju viceguvernera.

“Dan” piše da se u posljednje vrijeme pominje se varijanta po kojoj Radović neće imati potrebnu većinu u parlamentu jer za nju neće glasati poslanici Pokreta Evropa sad. U nezvaničnim informacijama pominjano je da, zbog bogate biografije Irene Radović, nema mnogo prigovora na njen profesionalizam, ali se ističe mogućnost da Radović ima dvojno državljanstvo, odnosno da pored crnogorskog posjeduje i britansko. Te pretpostavke se temelje na činjenici da je radila kao zamjenik ambasadora Velkike Britanije u Podgorici. Prema informacijama do kojih je portal Dana došao Radović ima samo državljanstvo Crne Gore, a čak postoji i dokument koji je izdala britanska amabasada koji to potvrđuje, a u koji je portal Dana imao uvid.

Tako će poslanici imati samo dvije mogućnosti da podrže Irenu Radović, koja je jedini kandidat za guvernera ili da svojim glasovima doprinesu da na čelu Centralne banke ostane Radoje Žugić, koji je već godinama na toj poziciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *