Rast plata u 2024. godini samo 5 odsto

Dodajte komentar
Sa jedne od raanijih press konferencija

Prosječna zarada u 2024. godini će porasti za pet odsto, piše u nacrtu Programa ekonomskih reformi (PER) 2024-2026. za kojeg je Ministarstvo finansija juče održalo javnu raspravu.

Toliko će prema prognozama iznositi i inflacija, tako da naredne godine uopšte neće doći do realnog rasta zarada. Za 2025. godinu se istim dokumentom predviđa rast prosječne zarade za četiri odsto uz inflaciju od 3,4 odsto, a u 2026.bi primanja porasla za četiri odstu uz rast cijena od 2,5 odsto.

Predizbomim programom “Evrope sad i sadašnjeg premijera Milojka Spajića obećavano je da će za godinu od kada preuzmu vlast minimalna zarada iznositi 700 eura dok će prosječna biti 1.000 eura. Kako je nova Vlada izabrana krajem oktobra, to znači da je, prema obećanju, ovaj iznos zarade trebalo da bude dostignut u novembru naredne godine.

Prema sadašnjim prognozama Vlada iz PER-a, prosječna zarada na kraju godine iznosiće 843 eura, a sa sva tri planirana rasta na kraju 2026. iznosiće 911 eura.

Da bi prosječna plata u novembru naredne godine iznosila hiljadu eura, trebala bi da ima rast od 25 odsto za 12 mjeseci, a prema ovim prognozama sada se do tog iznosa neće doći ni za tri godine.

Usvajanje Programa ekonomskih reformi je obaveza Crne Gore nastala iz pristupnih pregovara sa Evropskom unijom, i on se svake godine dostavlja Evropskoj komisiji (EK) na ocjenu,koja kasnije prati njegovo sprovođenje. EK na osnovu ispunjenosti obaveza iz PER-a procjenjuje da li je i koliko Crna Gora napredovala u ekonomskim reformama.

Kako je juče saopšteno na javnoj raspravi, Vlada će do kraja godine usvojiti PER i poslati ga Skupštini, koja o njemu ne odlučuje već se samo sa njim upoznaje, a zatim Evropskoj komisiji.

Dok se iz Vlade za domaće potrebe najavljuje apsolutna zaposlenost i nastavak ekonomskog rasta koji treba da napuni državni budžet i dovode do snažnog rasta standarda građana, u dokumentu Evropskoj komisiji se pominje simboličan rast zaposlenosti, blagi rast produktivnosti i simboličan rast zarade tek mrvicu iznad stope inflacije.

(Opširnije u današnjim “Vijestima”)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *