Zarada investitora skoro tri puta veća od ulaganja

Dodajte komentar

Do sada su odobrene 484 aplikacije za sticanje ekonomskog državljanstva i u obradi je još 412 zahtjeva, rečeno je Pobjedi iz Agencije za investicije Crne Gore. Aplikanti mogu da kupe nekretninu u jednom od 16 takozvanih kondo hotela, od kojih se deset, projektovane vrijednosti 133,3 miliona eura, gradi u sjevernoj regiji, a šest ukupone vrijednosti 311 miliona eura na jugu države. Ukupno je planirano ulaganje 444,3 miliona eura u 2.764 stana, a planirano je zapošljavanje 1.847 ljudi u tim kondo hotelima.

Dominantni projekti u turizmu

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja navode da su projekti iz programa sa Liste razvojnih projekata u oblasti turizma.

– Dominantan oblik ulaganja u razvojne projekte je kupovina neke od smještajnih jedinica u hotelu, u skladu sa članovima 95 i 96 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu (kondo i mještoviti model). Ovakav finansijski model omogućava brži povraćaj sredstava uloženih u izgradnju projekta i u prvoj fazi dominantna ekonomska aktivnost u vezi sa ovakvim investicijama je vezana za sektore građevine i nekretnina – naveli su iz resornog ministarstva i istakli da ,,mogućnost prodaje stanova po unaprijed utvrđenim minimalnim cijenama, koje se mogu smatrati premijum cijenama, predstavlja veliki podsticaj investitorima da započnu realizaciju ovih projekata i to po finansijskoj računici koja ih ne bi motivisala da to učine u standardnim tržišnim okolnostima“. Tvrde da je ovaj tzv. Posebni program direktno uticao na stvaranje nove trajne vrijednosti u smislu jačanja turističkih kapaciteta, naročito na sjeveru i da je imao bolje efekte nego ijedan drugi poticaj ikada.

Centralnom trezoru ove godine po zahtjevu Vlade prenesena 33 miliona eura sa računa za razvoj manje razvijenih opština. Do sada opštinama Žabljak, Pljevlja i Plužine uplaćeno po miliona eura

Agencija za investicije je zadužena za praćenje i evidenciju iznosa uplaćenih za kupovinu stanova od investitora, za novac uplaćen na poseban račun za ulaganje u manje razvijena područja, te za administrativne takse, kao i za iznose koji se nalaze na eskrou računima.

Prema podacima Agencije, do 24. novembra ove godine investitorima je uplaćeno ukupno 180.582.337 eura, dok je na eskrou računima 79.624.919 eura. U svrhu ulaganja u poljoprivredu i prerađivačku industriju, ukupan iznos sredstava uplaćen investitoru je 500.000 eura, dok je na eskrou računu za tu svrhu položeno ukupno 250.000 eura.

Raspodjela

Ove godine je, kako se navodi, u skladu sa aktuelnim Zakonom o budžetu, a po zahtjevu Ministarstva finansija od 13. januara ove godine, na centralni račun državnog budžeta prenijeto 32.999.850 eura sa računa za razvoj manje razvijenih opština i to 2. marta ove godine 1.099.843 eura; krajem avgusta 16.499.931 eura; 3. oktobra 3.999.94; 9. novembra 8.599.943 i 24. novembra 3.099.945 eura. Prema informaciji Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Vlada je 4. maja ove godine zadužila Upravu za kapitalne projekte da zaključi posebne ugovore o namjenskoj potrošnji tih sredstava i dodijeli po milion eura opštinama Žabljak, Pljevlja i Plužine.

Takođe, navode da je od administrativnih taksi na račun Centralnog trezora uplaćeno 43.575.345 eura. Uplate za Fond za inovacije iznose 15.400.000 eura, dok je na eskrou računima u tu svrhu položeno ukupno 17.500.000 eura.Na Listi razvojnih projekata je 16 kondo i mješovitih hotela: „Durmitor Hotel and Villas“ Žabljak, „Bjelasica 1450“ Kolašin, hotel „K16“ Kolašin, „Boka Place“, Tivat, hotel „D“ sa depadansom „E“ Kolašin, „

Montis Hotel&resort“ Kolašin, „Amma Resort“ Čanj, „Cruiser“ Budva, „Liko Soho“ Bar, „Magnum“ Kolašin, „B“ Kolašin, „Prezident“ Budva, kompleks „Tivat“, „Kolašin Resort and Spa“ i „R“ Kolašin.

Pretpostavka da će biti 852 nova radna mjesta

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja ističu da se deset od ukupno 16 projekata sa liste realizuju u sjevernoj regiji (jedan na Žabljaku, devet u Kolašinu), a vrijednost tih investicija je projektovana na 133,33 miliona eura.

– Planirano je da će njihovim stavljanjem u funkciju (1.236 smještajnih jedinica) biti stvorene pretpostavke za otvaranje 852 nova radna mjesta. Preostalih šest projekata sa liste se realizuju u južnoj regiji (po dva u Tivtu i Budvi, i dva u Baru), u vrijednosti od 311 miliona eura ukupnih kapaciteta 1.528 smještajnih kapaciteta i planiranih 995 novih radnih mjesta. Radi se o ukupnim planiranim ulaganjima od 444,32 miliona eura, kapaciteta 2.764 smještajne jedinice visoke kategorije. U biznis planovima pomenutih projekata je definisano da će se u okviru realizacije ovih projekata stvoriti mogućnosti za otvaranje novih 1.847 radnih mjesta. Takođe, potrebno je istaći da je do sada u navedene razvojne projekte, a prema izvještajima nezavisnih kontrolora koji prate realizaciju istih, uloženo oko 80 miliona eura – precizirali su iz Ministarstva ekonomskog razvoja, prenobsi Pobjeda.

Naveli su da su investitori obavezani da svakih pola godine dostavljaju Vladi izvještaje nezavisnih kontrolora o stanju na gradilištima.

Izdato 1.266 crnogorskih pasoša

MUP je od 2019. godine do 24. novembra ove godine od premijera dobio ukupno 893 prijedloga za odobravanje ekonomskog državljanstva, koji se odnose na 893 aplikanata i 1.998 članova porodice. U tom je periodu doneseno ukupno 1.508 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo i to 472 za aplikante i 1.036 za članove porodice. Izdato je ukupno 1.266 pasoša licima koja su stekla ekonomsko crnogorsko državljanstvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *