Barel nafte ide na 100 dolara ako članice OPEC+ ispune obećanja o dobrovoljnim rezovima

Dodajte komentar

Očekuje se da će cijene nafte porasti u novoj godini nakon što su neki proizvođači nafte OPEC+ dobrovoljno obećali da će smanjiti proizvodnju.

Naftni je kartel u četvrtak objavio saopštenje u kojem nije zvanično podržao smanjenje proizvodnje, ali su pojedine zemlje najavile dobrovoljna smanjenja od ukupno 2,2 miliona barela dnevno za prvo tromjesečje 2024. godine.

Predvodnik smanjenja je OPEC-ov kralj i najveća članica Saudijska Arabija. Rijad je pristao da produži svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milion  barela dnevno — koje je na snazi od jula – do kraja prvog tromjesečja 2024. Rusija je rekla da će smanjiti snabdijevanje za 300 000 barela dnevno sirove nafte i 200 000 barela po danu dan naftnih derivata u istom razdoblju, piše CNBC.

Irak smanjuje za 223.000 bpd, Ujedinjeni Arapski Emirati za 163.000 bpd, Kuvajt za 135.000 bpd, Kazahstan za 82.000 bpd, Alžir za 51.000 bpd i Oman za 42.000 bpd.

“Pridržavanje je ključno. Ne može to biti samo Saudijska Arabija. Moramo imati usklađenost od drugih zemalja OPEC-a,” rekao je Bill Perkins, izvršni direktor i glavni trgovac Skylar Capital Managementa, za CNBC. “Kada te druge nacije kažu da će smanjiti, tržište im ne vjeruje toliko”, dodao je.

Način na koji su najavljena smanjenja proizvodnje takođe je podstakao zbunjenost i skepticizam trgovaca. U prethodnim objavama, saopštenje za javnost OPEC+ sadržavalo je sve relevantne informacije. Ali u četvrtak su pojedine države članice izdale zasebne izjave o svojim dobrovoljnim rezovima, prenosi Seebiz.eu.

Ako članice ispune obećana smanjenja, cijene sirove nafte će rasti.

Kada rezovi isteknu na kraju prvog tromjesečja, ti uklonjeni bareli vratiće se samo postupno, “što bi trebalo pomoći da tržište nafte ostane u deficitu u prvoj polovini 24. godine”, napisao je strateg UBS-a Giovanni Staunovo u bilješci nakon odluke, dodajući da očekuje cijene će porasti na tržištu s nedostatkom ponude nafte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *