Đeljošaj: Ministarstvo će predložiti zakonsko rješenje o osnivanju Kreditno-garantnog fonda

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja će veoma brzo predložiti zakonsko rješenje prema Vladi Crne Gore u smislu osnivanja Kreditno-garantnog fonda (KGF), saopštio je Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

“Kreditno-garantni fond, kao nezavisna i održiva institucija, obezbijediće olakšan i povećan pristup finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i fizička lica koja obavljaju komercijalnu djelatnost”, kazao je on.

Kako je istakao, Kreditno-garantni fond, za ekonomski razvoj biće prekretnica koja će u narednom periodu da garantuje za veliki broj kredita u iznosu do 200 miliona eura što će doprinijeti otvaranju velikog broja radnih mjesta.

“Evropska banka za obnovu i razvoj će biti naš partner i zajedno sa njihovim konsultantima koje su nam obezbijedili u ovom projektu, ćemo doći do konačnog zakonskog rješenja”, poručio je Đeljišaj.

Prema njegovim riječima, naša obaveza je da Početni kapital Fonda, koji će da obezbijedi Vlada u budžetu za 2024. godinu, iznosi 10 miliona eura.

“Osim sektora malih i srednjih preduzeća koji je dominantan segment crnogorske privrede, sredstva će biti namijenjena i posebnim grupama kao što su: preduzeća u većinskom vlasništvu žena, poljoprivrednici, turistička preduzeća, IT kompanije, kompanije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije”, kazao je Đeljošaj.

On zaključuje da osovina ekonomskog razvoja čini osnaživanje malih i srednjih preduzeća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *