Monstat: U oktobru zabilježena deflacija, drugi put ove godine

Dodajte komentar

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru 2023. godine u odnosu na septembar 2023. godine u prosjeku su niže za 0,3%. Potrošačke cijene u oktobru 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 6,1%.

Najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imali su pad cijena u grupama: povrće; usluge smještaja; voće; mlijeko, sir i jaja.

Potrošačke cijene u periodu januar-oktobar 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 9,5%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u oktobru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Odjeća i obuća (6,2%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,8%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Restorani i hoteli (-2,9%); Hrana i bezalkoholna pića (-1,7%); Ostala dobra i usluge (-0,9%); Zdravlje (-0,7%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (-0,6%); Prevoz (-0,2%); Alkoholna pića i duvan (-0,1%); Rekreacija i kultura (-0,1%).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *