Milena Lipovina Božović na čelu IRF?

Dodajte komentar

Ukoliko dr Irena Radović sadašnja direktorica Investiciono razvojnog fonda Irena Radović bude izabrana za guvernerku Centralne banke, predlog predsjednika Crne Gore Jakova MIlatovića biće da na njeno mjesto dođe dr Milena Lipovina Božović, saznaje portal “Dana” iz pouzdanih izvora.

Milena Lipovina – Božović, državna sekretarka za razvojne ekonomske politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja i dok je ministar bio sadašnji predsjednik Države Jakov Milatovića. Ona je takođe bila jedna od kandidatkinja za guvernerku Centralne banke, ali nije ispunjavala uslov od pet godina staža na rukovodećim mjestima, što nije prepreka za IRF.

Lipovina je studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore završila sa prosječnom ocjenom 9,95/10, a postidlomske studije je završila na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, dok je doktorirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima se izdvajaju nagrade Ekonomskog fakulteta u Podgorici za najboljeg studenta, nagrada “19. decembar” Opštine Podgorica za najboljeg studenta Ekonomskog fakulteta u školskoj 2004/2005. godini. Centralna banka joj je dodijelila nagradu za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u Crnoj Gori u 2014. godini.

Radila je četrnaest godina na Ekonomskom fakultetu u Podgorici kao saradnik u nastavi. Od marta 2020. godine angažovana je kao nacionalni konsultant UNDP-a u Sekretarijatu Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju.

Autor je većeg broja naučnih i stručnih radova koji se nalaze u relevantnim naučnim časopisima. Pored toga, učestvovala je na značajnom broju međunarodnih konferencija u zemlji i inostranstvu. Radi usavršavanja, boravila je na brojnim eminentnim fakultetima u Udinama, Ljubljani, Pitsburgu, Londonu, Nici i Beču.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predložiće Irenu Radović, direktoricu IRF-a, za guvernerku Centralne Banke Crne Gore.

Radović je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2000. godine u oblasti međunarodne ekonomije i biznisa. Dobitnik je nagrada “19. decembar” i Nagrade Univerziteta Crne Gore.

Magistarske studije iz međunarodnih odnosa završila je na Kraljevskom koledžu Univerziteta Kembridž u Ujedinjenom Kraljevstvu 2002. godine, dok je magistraturu ekonomskih nauka stekla na Konzorcijumu za istraživanja i obrazovanje u primjenjenoj ekonomiji (CORIPE) u Italiji 2003. godine. Odbranila je doktorsku disertaciju na Univerzitetu Crne Gore 2009. godine, stekavši zvanje doktora ekonomskih nauka. Od 2000. godine je angažovana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore na predmetima Međunarodna ekonomija i Globalizacija svjetske privrede, a 2011. godine izabrana u zvanje docenta u oblasti monetarne ekonomije EU na Univerzitetu Donja Gorica. Radović je 2003. godine imenovana je na mjesto šefice Britanske kancelarije u Podgorici, kao predstavnica Vlade Velike Britanije u Crnoj Gori. Nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti, u novembru 2006. godine, preuzela je dužnost političke zamjenice britanskog ambasadora u Crnoj Gori u Ambasadi Velike Britanije u Podgorici, do odlaska na specijalizaciju na All Souls koledž Univerziteta Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu u januaru 2007. godine. Vratila se u crnogorsku diplomatiju jula 2007. godine, preuzimanjem dužnosti pomoćnice ministra inostranih poslova do oktobra 2010. godine. Dr Irena Radović imenovana je na mjesto ambasadorke Crne Gore u Republici Francuskoj, Knjaževini Monako i Knjaževini Andori u oktobru 2010. godine i dužnost obavljala do februara 2015. U ovom periodu bila je i stalna predstavnica Crne Gore pri UNESCO, a od novembra 2011. godine je bila u rukovodećem tijelu Organizacije – Izvršnom odboru UNESCO tokom 2011-2015, te u periodu 2011-2013. obavljala dužnost potpredsjednice Generalne konferencije UNESCO.

Odlukom Skupštine Crne Gore od 6. marta 2017. godine imenovana je za viceguvernerku Centralne banke za kontrolu bankarskog sistema, koju dužnost je obavljala uporedo s dužnošću članice Savjeta Centralne banke, potpredsjednice Investicionog komiteta Centralne banke i pridružene članice nacionalnog Savjeta za finansijsku stabilnost. Od 2019. godine do imenovanja na mjesto izvršne direktorice Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore angažovana je kao konsultant Financial Markets International, Inc. na USAID projektu reforme finansijskog sistema u Bosni i Hercegovini Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID), koji uključuje snaženje kapaciteta regulatornih agencija oba entiteta Bosne i Hercegovine, uvođenje FINREP-a i usklađivanje finansijske supervizije s EU standardima. Dobitnica je zlatne medalje i povelje Univerzalne lige za javno dobro, a princ Albert II od Monaka 2014.godine ju je odlikovao ordenom Viteza reda Svetog Karla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *