Počeo upisni period za obveznički fond Erste Horizont 2025 II

Dodajte komentar

U srijedu 15. novembra počinje upisni period za novi obveznički fond Erste Horizont 2025 II kojim će upravljati Erste Asset Management, a trajaće do 12. decembra 2023. Fond se osniva sa unaprijed poznatim rokom dospijeća od dvije godine, a imovinu će ulagati u državne obveznice zemalja članica Evropske unije koje imaju investicioni kreditni rejting i držati ih do dospijeća, odnosno do 16. decembra 2025. godine.

Nakon završetka upisnog perioda, fond će prikupljena sredstva investitora fizičkih i pravnih lica investirati u odabrane državne obveznice i utvrditi stvarnu zaradu koja bi se potencijalno ostvarila u investicionom periodu. Investiciona strategija fonda neće biti mijenjana tokom perioda trajanja fonda.

„Fond je namijenjen investitorima koji traže alternativu klasičnoj štednji i žele da kompletiraju svoj portfolio ulaganjem u državne obveznice s investicionim rejtingom, te da ostvare ciljanu zaradu od minimalno 2% godišnje. Minimalno ulaganje iznosi 50 eura, a može se ugovoriti u svim filijalama Erste banke, kao i u Službi investicionog bankarstva u centrali banke u Podgorici“, kazao je rukovodilac Službe investicionog bankarstva u Erste banci, Aleksandar Šćekić.

Erste HORIZONT 2025 II je otvoreni investicioni fond s javnom ponudom, s dospijećem u trajanju od dvije godine (2025).

U portfelju fonda Erste Horizont 2025 II nalaze se samo kratkoročne obveznice država članica EU: Njemačka, Austrija, Francuska, Španija, Italija, Belgija, Finska, Rumunija i Mađarska. Sve navedene države su izdavaoci s kreditnim rejtingom od AAA do BBB-, što se na finansijskim tržištima svrstava u investicioni razred.

Ulazna naknada te ulaganje u Erste Horizont 2025 II se ne naplaćuje, dok izlazna naknada za cijelo vrijeme trajanja proizvoda iznosi 5%. Investitorima se preporučuje zadržavanje investicije do dospijeća čime se izbjegava naplata izlazne naknade.

Erste Asset Management je jedno od vodećih društva za upravljanje investicionih fondova i individualnim portfeljima u centralnoj i istočnoj Evropi, koje samo u Republici Hrvatskoj upravlja s ukupno 14 otvorenih investicionih fondova, 1 alternativnim investicionim fondom, kao i individualnim privatnim portfeljima. U Crnoj Gori trenutno je registrovano 6 investicionih fondova koji su pod upravljanjem Erste Asset Managementa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *