Gubici EU zbog uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji iznose oko 1,5 biliona američkih dolara

Dodajte komentar

Ukupni gubici Evropske unije od uvođenja ekonomskih sankcija Ruskoj Federacije iznose oko 1,5 biliona američkih dolara, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško na marginama Evroazijskog ekonomskog foruma Verona.

Pritom, Gruško je istakao da je riječ o najskromnijim procjenama, aludirajući da je moguće da je šteta, zapravo, veća od pomenute brojke.

Kao primjer, zamenik Sergeja Lavrova navodi to što Njemačka danas kupuje gas po tri puta većoj cijeni nego što je to slučaj u SAD, dok industrija postepeno prelazi na sjevernoamerički kontinent.

– Sve to se dešava uprkos signalima koji stižu iz biznis sektora – primijetio je Gruško.

Prema njegovim riječima, obim trgovine EU i Rusije 2013. godine iznosio je 417 milijardi dolara, a kada ne bi bilo sankcija, ove godine trgovinski promet bi mogao da iznosi 700 milijardi. Ipak, prošle godine on je procijenjen na 200 milijardi dolara, a tokom prvih šest mjeseci ove godine – na samo 47 milijardi. Do kraja godine, očekuje se da će ovaj pokazatelj biti manji od 100 milijardi dolara, a sljedeće godine 50 milijardi, nakon čega će se smanjivati i težiti nuli, ocijenio je Gruško.

Izvor: RT Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *