Amerika i Kina bi od EU mogle da naprave lijep muzej

Dodajte komentar

EU je zaostala za SAD i Kinom u pogledu ekonomskog rasta i inovacija, upozorava Evropski okrugli sto za industriju (ERT), pozivajući na dublju integraciju jedinstvenog tržišta, uniju tržišta kapitala i bolje podsticaje za investiranje.

ERT, ranije poznat kao Evropski okrugli sto industrijalaca, je grupa od šezdeset velikih industrijskih kompanija koja je bila jedna od pokretačkih snaga za razvoj ideje jedinstvenog tržišta EU 1980-ih.

„Naš cilj je da napravimo analizu stanja konkurentnosti evropske industrije“, rekao je za EURACTIV Jean-Francois van Bokmeer, predsjednik ERT-a, kao i predsednik Vodafona.

Evropa zaostaje

I ova analiza izgleda strašno. Na primjer, „dokument o viziji“ koji je objavio ERT pokazuje da EU troši znatno manje od svojih globalnih kolega na istraživanje i razvoj – samo 2,27 odsto BDP-a, naspram 2,40 odsto u Kini, 3,45 odsto u SAD i 4,81 odsto u Južna Koreja.

Štaviše, u proteklih 15 godina došlo je do značajne razlike u ekonomskom rastu između EU i SAD, jer se EU držala makroekonomske kontraproduktivne politike štednje koja je smanjivala investicije dok su njene kolege ulagale aktivnije.

„Ako pogledate razliku u stopi rasta između SAD i Evrope, i to ponovo projektujete na narednih deset godina, mogli bismo postati nebitni u ekonomskom smislu i postati neka vrsta super lijepog muzeja da nas ljudi posjećuju, ali ne napredno mjesto“, rekao je van Boksmer.

Džejkob Valenberg, član upravnog odbora ERT-a i predsjednik Investor AB, kompanije koja ima veliki udio u mnogim nordijskim kompanijama, podjednako je zabrinut.

„Imamo pravi problem“, rekao je on za EURACTIV, dodajući da Evropi nedostaje „osjećaj hitnosti za koji mislimo da je toliko važan“.

Kao primjer, ukazao je na tehnološko praćenje Australijskog instituta za stratešku politiku koji prati koji akter predvodi koje tehnologije. Od 44 tehnologije, Kina vodi sa 37, dok su SAD na drugom mjestu.

„EU je bolno odsutna“, rekao je Valenberg.

Oslobodite se unutrašnjih barijera

Oba industrijalca zalažu se za jači fokus na ekonomski rast. A za to će, prema njihovim rečima, biti neophodno integrisanije jedinstveno tržište EU.

„Evropska komisija mora da predvodi ‘obuhvatni program’ za oblikovanje zajedničkog tržišta u svim oblastima politike, uključujući energiju, digitalnu tehnologiju, kapital, životnu sredinu i odbranu“, navodi se u dokumentu ERT-a, nadajući se da će uticati na program sljedeće Komisije koja počinje sa radom na jesen 2024.

ERT želi da Komisija proaktivnije „primora države članice EU da odmah uklone nezakonite ili nerazumne barijere“ na jedinstvenom tržištu. Štaviše, Komisija bi trebalo da se više fokusira na harmonizaciju i pojednostavljenje pravila umjesto na stvaranje novih.

Međutim, jedan od ključnih razloga zašto se EU toliko oslanja na propise jeste činjenica da ima vrlo malo budžetskih moći da rješava probleme kroz subvencije ili poreske olakšice, kao što to mogu da urade SAD.

Inovacioni podsticaji bez fragmentacije?

U međuvremenu, industrija takođe poziva na više podsticaja za ulaganja u Evropi.

„Važna je ravnoteža u kreiranju politike“, rekao je van Boksmer za EURACTIV. On je ukazao na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) kao primjer kako to učiniti bolje od EU.

„Poput IRA, morate da uložite svoj novac u ove infrastrukturne investicije koje će biti potrebne Evropi, uglavnom u elektrifikaciji“, rekao je on, kritikujući evropski pristup, koji je opisao kao „helikopterski novac za male lokalne inicijative“ na državnom nivou.

Trenutni način na koji se dozvoljava zemljama EU da subvencionišu svoje industrije putem relaksiranih pravila o državnoj pomoći stavlja zemlje poput Njemačke u prednost, jer imaju mnogo veću fiskalnu moć od manjih ili siromašnijih zemalja članica.

„Ali ako mislimo na evropski nivo, mislim da postoji mnogo stvari koje možete da uradite od kojih sve članice Evrope mogu imati koristi. U suprotnom, imaćemo preveliki nesklad između ekonomija sa jačim budžetima i onih sa slabijim budžetima“, rekao je van Boksmer.

Dokument o viziji ERT-a takođe ukazuje na strukturne probleme u EU i postavlja pitanje da li bi EU morala da poveća svoj budžet da bi platila evropske investicije ili bi trebalo olakšati proces donošenja odluka, na primjer o poreskim pitanjima, gdje EU može odlučuju samo uz jednoglasnu saglasnost država članica.

Međutim, industrijalci nerado daju odgovore na ova politički škakljiva pitanja.

„Mi nismo političari, možemo samo da dajemo ideje o tome kako politike da izgledaju bolje“, rekao je van Boksmer.

„Sve evropske vlade treba da imaju diskusiju“, rekao je on, tvrdeći da bi tek tada Komisija imala političku podršku da iznese konkretne predloge.

Unija tržišta kapitala

Drugi način za povećanje investicija, prema ERT-u, bio bi jačanje i integracija evropskih tržišta kapitala. Valenberg se zalagao za „tržište dubokih kamatnih stopa“ koje bi se moglo uspostaviti samo ukidanjem unutrašnjih barijera tržištima kapitala.

Manje fragmentirano i likvidnije evropsko tržište kapitala dovelo bi do više rizičnog kapitala, što bi onda moglo pomoći u rješavanju dijela problema inovacija i rasta EU, smatra Valenberg.

Uoči evropskih izbora sljedeće godine, ERT planira da izađe sa daljim, detaljnijim planovima kako da ojača evropsku konkurentnost.

Istovremeno, bivši italijanski premijer Enriko Leta dobio je zadatak da pripremi izvještaj o budućnosti jedinstvenog tržišta za mart 2024. godine, dok Mario Dragi, bivši predsjednik Evropske centralne banke, priprema izveštaj o konkurentnosti EU za jun 2024, pokušavajući da postavi temelje za sledeći program Komisije.

Izvor: EURACTIV.rs/Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *