Danas potpis na kolektivni ugovor za Institut

Dodajte komentar

Predstavnici uprave i sindikata Instituta “Simo Milošević” iz Igala danas bi trebalo da potpišu kolektivnu ugovor na koji se čaka već deset godina, saznaju “Vijesti”.

Kolektivni ugovor o pravima radnika u ovoj kompaniji je dogovoren još u junu, a Vlada ga je usvojila u petak nakon konačne ocjene. Dosadašnji kolektivni ugovor nije bio usklađen sa granskim kolektivnim ugovor za oblast zdravstva, odnosno radnici Instituta imali su niže zarade i manji obim prava.

Zbog ove neusklađenosti radnici su u posljednjih deset godina radnici su dobili veliki broj tužbi, što je Institut koštalo više miliona eura a zbog tih presuda često je imao i blokade računa. Vrijednost tužbi koje su sada aktivne iznosi oko šest miliona eura.

Potpisivanje ovog ugovora neophodno je i da bi Institut konkurisao za nastavak saradnje sa norveškim Fondom zdravstva za 2024. godinu. Norveški program do sada je činio oko četvrtinu godišnjih prihoda kompanije, pa bi prekid ove saradnje bio koban za institut. Prema ranijim najavama konkurs norveškog fonda traje do sredine novembra.

Norvežani su između ostalog tražili da Instutut potpiše kolektivni ugovor, da garantuje likvidnost odnosno da neće biti blokada računa i da će njihovi korisnici dobiti tražene usluge.

Vlada je ranije donijela odluku o preuzimanju dug Instituta prema JUgobanci u stečaju od sedam miliona eura, čime se izbjegla blokada računa po ovom osnovu.

Vlada je prošle sedmice donijela zaključak da državni Fond zdravstva sagleda mogućnosti o povećanju obima usluga sa Institutom i njihovih cijena, kako bi omogućio osiguranicima da koriste usluge Instituta, ali i Institutu da ima veće prihode potrebne za nastavak rada.

Iz sindikata su ranije saopštili da će potpisivanje ugovora i povećanje zarada zaposlenih, odnosno njihovo izjednačavanje sa platama u javnom zdravstvu, spriječiti dalji odliv radnika iz Instituta, što je bilo veliki problem za njegovo dalje funkcionisanje.

Do sada nije zvanično saopšteno koliko bi povećanje koeficijenata za zarade u institutu uticalo na rast njegovih troškova.

On je prošle godine imao 10,7 miliona eura prihoda a 15,1 milion rashoda. Troškovi zarada iznosili su 5,5 miliona eura, a sada bi mogli biti povećani na oko sedam miliona eura.

Kompanija planira da prihode poveća kroz rast cijena usluga prema državnom Fondu zdravstva, kao i proširenja saradnje sa dosadašnjim partnerima i pronalaženja novih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *