Ukrajina želi da privuče nemačke investicije

Dodajte komentar

Investirati u Ukrajini? U sred rata? Za neke njemačke firme to je apsolutno nezamislivo, ali za druge je to velika šansa. One žele da ulažu već sada u Ukrajini, a u tome ih podržava i vlada kancelara Olafa Šolca.

Na prvi pogled stvar djeluje paradoksalno. Ukrajina se bori protiv Rusije, a kraj rata se ne nazire. I uprkos toj činjenici, među njemačkim privrednicima vlada veliko interesovanje za mogućnostima investiranja u Ukrajini.

Ono što preduzeća privlači jesu šanse za ostvarivanjem velikih poslova. Zemlja je razorena, a za obnovu će biti potrebne ogromne sume novca. Do 2032. Ukrajini je potrebno 750 mlrd USD, procijenjuje vlada u Kijevu. Svjetska banka navodi sumu od 411 mlrd USD, a neki drugi stručnjaci spominju čak i bilion dolara.

Ukrajina ubrzava tempo

– Onaj ko već sada uloži u Ukrajinu, poslije rata će zabeležiti dobru zaradu, obećava ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Njegova računica je jasna: što se više stranih firmi bude angažovalo u Ukrajini, domaća privreda imaće bolje perspektive razvoja. Međunarodni monetarni fond u Ukrajini u 2023. očekuje privredni rast od 2%, odnosno 3,2% dogodine.

Vlada u Berlinu podržava angažman njemačkih kompanija u Ukrajini.

– Onaj ko danas investira u Ukrajini, investira u buduću članicu Evropske unije, zemlju koja će biti deo naše zajednice prava i našeg unutrašnjeg tržišta – rekao je kancelar Olaf Šolc na njemačko-ukrajinskoj privrednoj konferenciji koja je ove nedjelje održana u Berlinu.

Kako bi smanjila rizike onih firmi koje se odluče na ulaganja u Ukrajini, njemačka država im daje garancije i po pitanju investicija, ali i izvoza. Osigurane su čak i moguće štete koje nastanu u eventualnim borbenim dejstvima. To je “snažan signal”, kažu stručnjaci. Do sada je Njemačka izdala 14 takvih investicionih garancija za njemačka preduzeća s ukupnim obimom ulaganja od 280 mil EUR. Trenutno je u obradi 30 planiranih projekata, a na stolu je još 70 konkretnih projektnih ideja, kaže zamjenik predsjednika Odbora za istočnu Evropu njemačke privrede (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) Kristijan Bruh.

Prije rata je oko 2.000 njemačkih firmi poslovalo u Ukrajini i sa Ukrajinom. Samo je mali broj tih kompanija zbog rata odustao od posla s tom zemljom. To ne čudi njemačkog kancelara, jer je, kaže, svjestan velikog ekonomskog potencijala te zemlje:

– Ne samo u oblasti energije, na primer po pitanju vodonika, već isto tako i kod dobavljača, u sektoru agrara, IT-sektoru i po pitanju tzv. kritičnih sirovina.

Izvor: DW

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *