EU članice kupuju rekordne količine ruskog tečnog gasa

Dodajte komentar

Članice Evropske unije danas kupuju znatno više ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) nego što su to činile prije invazije na Ukrajinu, a Španija i Belgija su, poslije Kine, najveći kupci, pokazuju podaci istraživanja nevladine organizacije Global Witness, koja je koristila podatke analitičke firme Kpler.

Od januara do jula 2023. godine članice EU-a su kupile 22 miliona kubnih metara LNG-a, u poređenju sa 15 miliona kubnih metara u istom periodu 2021. godine, što je skok od 40 posto.

Koristeći procijenjene vrijednosti cijene ruskog LNG-a, Global Witness procjenjuje da je EU u 2023. potrošio 5,29 milijardi eura na kupovinu ruskog LNG-a.

Shell i TotalEnergies nastavili trgovati

Članice Unije sada su najveći kupci ruskih zaliha LNG-a i tako su postale jedan od ključnih izvora prihoda Kremlja, piše u izvještaju.

Global Witness je u ranijem istraživanju otkrio da su kompanije poput Shella i TotalEnergiesa nastavile trgovati s ruskim LNG-om nakon invazije.

Total je najveći neruski kupac LNG-a, kupivši približno 4,2 miliona kubnih metara ruskog LNG-a od početka ove godine.

Ranije je također otkriveno da je Shell od marta do novembra 2022. kupio i prodao 12 posto cijelog ruskog izvoza – više od 7,5 miliona kubnih metara LNG-a.

Posljednji podaci pokazuju da je Španija drugi najveći kupac ruskog LNG-a na svijetu, a prati je Belgija.

Podaci pokazuju da ruski LNG čini 16 posto od ukupno uvezenih 133,5 miliona kubnih metara uvezenog LNG-a u EU (ekvivalent 82 milijarde kubnih metara prirodnog gasa) u periodu od januara do jula ove godine.

Tako je Rusija i dalje visokopozicionirani drugi dobavljač LNG-a u EU, iza SAD-a, a ispred Katara.

Nakon objavljivanja izvještaja, Evropska komisija, koja je zacrtala ambiciozne planove za postizanje nezavisnosti od ruskih fosilnih goriva, rekla je da bi brojke LNG-a trebale biti stavljene u kontekst “dramatične promjene” koje su se na polju uvoza energenata u EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Unija je 2021. godine uvezla 40 posto gasa iz Rusije (oko 155 milijardi kubnih metara), pri čemu je velika većina dolazila kroz gasovode.

U prvoj polovini 2023. godine taj udio je pao na manje od 15 posto.

“Unija je ukinula uvoz ruskog uglja. Smanjila je uvoz ruske nafte za oko 90 posto, a mi smo smanjili ukupan uvoz ruskog gasa za dvije trećine”, rekao je glasnogovornik Evropske komisije, prenosi Euronews.

“Iako je zapremina [uvezenog] LNG-a porasla, to je još uvijek relativno mali nivo i vrlo mali udio našeg ukupnog uvoza energije.”

Izvor: balkans.aljazeera.net

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *