SAD: Hipoteka sa fiksnom kamatom na najvećem nivou od 2002. godine

Dodajte komentar

Hipoteka sa fiksnom kamatnom stopom na 30 godina u SAD-u, dostigla je najviši nivo od 2002.

Zajedno s rastućim cijenama kuća i ograničenim brjem stanova, pristupačnost stambenog prostora u SAD je sada na najnižem nivou u iistoriji, prema Nacionalnoj asocijaciji posrednika za nekretnine.

Na gornjoj infografici, možete pogledati kako je 30-godišnja hipoteka s fiksnom kamatnom stopom u SAD-u evoluirala od 2013. u odnosu na postojeće prodaje kuća, koristeći podatke i Freddie Mac-a i Trading Economics.

Zbog stabilnosti i predvidljivosti koju nude, hipoteke s fiksnom kamatnom stopom ostaju popularne među američkim kupcima. U 2021., hipoteke sa fiksnom kamatnom stopom na 30 godina činile su 70% svih izdatih hipoteka u zemlji.

Pogledajmo kako su se 30-godišnje hipotekarne stope u SAD kretale tokom godina.

Samo u posljednjih nekoliko godina, hipoteke na 30 godina s fiksnom kamatnom stopom dostigle najniži nivo u istoriji SAD-a – 2,65% u januaru 2021. – kao i da su naglo porasle na svoju trenutnu stopu od 7,31% (od 3. oktobra 2023.). )

Zašto stope na hipoteke rastu?

Hipotekarne stope rastu kao odgovor na različite ekonomske pokazatelje i promjene politike.

Tokom godina, faktori kao što su promjene u monetarnoj politici Federalnih rezervi, zabrinutost u vezi sa inflacijom, stanje na tržištu obveznica i fluktuacije u ekonomskom rastu su igrali ulogu u uticaju na hipotekarne stope.

2023. nije ništa drugačija, s mnogo različitih ekonomskih i globalnih faktora u igri. Takođe je primjetno da ove visoke hipotekarne stope utiču na prodaju kuća u SAD-u, posebno s obzirom da prodaja postojećih kuća pada, dok prodaja novih kuća suptilno raste.

Ova promjena u dinamici se događa jer vlasnici kuća s niskim hipotekarnim stopama oklevaju da prodaju svoje domove i vrate se na tržište usred visokih hipotekarnih stopa. Zauzvrat, potražnja kupaca povećava prodaju novih kuća i gura cijene još više.

Šta donosi budućnost?
Hipotekarne stope u SAD za sada ostaju iznad 7%. Međutim, stručnjaci sugerišu da su stope možda već dostigle vrhunac i da će vjerovatno početi da padaju u narednim mjesecima kako se strahovi od recesije smire i ekonomija ponovo dobije svoj zamah.

Udruženje hipotekarnih bankara procjenjuje da će američka 30-godišnja hipoteka s fiksnom kamatnom stopom pasti na 6,3% do kraja 2023. i 5,4% do kraja 2024. Na osnovu ovih predviđanja, vjerovatno je da će stope koje su karakterizirale 2020. i 2021. neće se vraćati još neko vrijeme, uprkos njihovom opadanju.

Izvor: Visual Capitalist

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *