Rast cijena na tržištu žitarica

Dodajte komentar

Tržište žitarica je ove sedmice dočekalo rast cijena, čemu je najviše doprinio strah od rizika i incident u Crnom moru gdje je lakše oštećen turski teretni brod kada je naletio na minu u blizini rumunske luke.

Takođe, jača zabrinutost oko žetve na južnoj hemisferi. Deficit padavina bi u Australiji i Argentini mogao da smanji prinose, prenosi B92.

Evropsko udruženje za trgovinu žitarica Coceral je snizilo procjenu ovogodišnje žetve pšenice u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji na 141 milion tona u odnosu na očekivanja iz juna.

U EU je procjena smanjena na 126,9 miliona tona, što je ispod prošlogodišnje proizvodnje od 128,6 miliona. Istovremeno iz ruskog Ministarstva poljoprivrede stiže vijest da je do početka oktobra požnjeveno 89 miliona tona pšenice sa 88% površina.

Cijena pšenice je na pariskom Matifu u petak u 14 sati iznosila 236 EUR po toni za decembarski ugovor. Kukuruz je ostvario blagi rast i za tonu je trebalo izdvojiti 205,75 EUR.

Na CBoT-u u Čikagu cene pšenice za decembarske ugovore porasle su preko tri odsto. Tona košta 201,4 EUR po toni. Ovaj trend pratio je kukuruz koji je koštao 185,65 EUR po toni, dok je soja koštala 446,08 EUR.

Prerađivači u Argentini bi mogli da ostanu bez soje, kao sirovine, zbog suše.

Novost na tržištu žitarica i uljarica je Brazil koji postaje vodeća svjetska supersila u proizvodnji i izvozu. Do sada je bio najveći izvoznik soje, ali se u 2022/23. sa procijenjenim izvozom od 50 miliona tona kukuruza izborio za vodeću poziciju.

Ukupna proizvodnja kukuruza je dostigla novi rekord od 131,9 miliona tona, što je 16,6% više nego prošle godine.

Porasle su površine pod tom žitaricom, ali i prinos po hektaru. Dobri poznavaoci prilika ukazuju da je ključna uloga Kine kao kupca i poboljšanje morskog transporta između te dve zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *