Nakon štrajka pozvani na pregovore

Dodajte komentar

Izvršni direktor Pošte Josip Đurašković poslao je predstavnicima dva sindikatau tom preduzeću poziv na pregovore, kako bi sagledali mogućnosti za povećanje plata od 30 odsto. On je dopis poslao predstavnicima Jedinstvenog sindikata Pošte, koji je organizovao štrajkupozorenja i najavio generalni štrajk, i Novoj sindikalnoj organizaciji Pošte. On je sastanak zakazao za 29. septembar.

– Vjerujemo da je u konstruktivnom i otvorenom dijalogu uvijek sadržan osnov za postizanje zajedničkih i prihvatljivih i održivih rješenja. Prema tome, smisao socijalnog dijaloga jeste kompromis strana u razgovorima, što je upravo svrha ovog poziva narazgovor napisao je ‘đurašković u pozivuupućenom predstavnicima dva sindikata.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Jedinstvenog sindikata Pošte Jugoslav Marković potvrdio je ‘za “Dan” da je dobio poziv za razgovor. On je istakao da je taj poziv stigao nakon što su predali prijavudaće2. oktobraorganizovati generalni štrajk.

– Dobro je što je menadžment promijenio retoriku. Tražili smo da se sastanak pomjeri za 27. ili 28. septembar, kako bismo imali više vremena za pregovore i dogovore, jer je generalni štrajk zakazan za 2. oktobar- rekao je Marković.

U četvrtak je oko 420 zaposlenih, što je skoro polovina radnika Pošte, štrajkovalo jedan sat. Štrajk upozorenja organizovan je kao uvod u generalni štrajk.

Glavni zahtjev štrajkača je povećanje zarada za 30 odsto. Pored toga, sindikati su ukazali i na problem radne subote i malih otpremnina za odlazaku penziju. Iako imaju više zahtjeva, štrajk je održan isključivo uz zahtjev za povećanje zarada za 30 odsto. Poštari mjesečno primaju od 545 do 580 eura.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *