Barjaktarević: Bavili smo se politikom i bilo nam je važno mišljenje građana

Dodajte komentar

Nakon tri poziva suda juče je bivši predsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarević svjedočio u postupku koji su protiv države pokrenule kompanije Triangle u suvlasništvu Florina Krasnićija, Plava Hydro Power iz Ulcinja i Gradnja iz Bijelog Polja zbog neizgrađene mHE na Đuričkoj rijeci.

“Moj stav, stav svih predstavnika tadašnje vlasti povodom izgradnje hidroelektrana, u suštini je bio formiran kroz mišljenje i stavove mještana, ipak smo se bavili politikom i bilo nam je važno mišljenje sugrađana”, kazao je juče Barj aktarević pred sudijom Privrednog suda Vladimirom Bulatovićem.

On je kazao da je sve odluke u vezi izgradnje male hidroelektrane na Đuričkoj rijeci donio prethodni saziv plavske skupštine te da nije potpisao nijednu odluku u vezi sa tim. Kazao je da se susreo sa Krasnićijem u vezi sa dozvolom ili nekog akta koji je trebalo da izda Sekretarijat za imovinu i urbanizam te da je informacije u vezi male HE uglavnom dobijao od mještana, koji su se protivili izgradnji.

“Vidio sam da su veoma odlučni, govorili su da će po cijenu života spriječiti izgradnju. Kada je trebalo da počnu radovi, mještani su organizovali protest, smatrao sam da sam kao predsjednik opštine bio dužan da odem na protest da vidim o čemu se radi, tačnije kada su me pozvali mještani, j er nijesam ni znao o čemu se radi. Vidio sam daje situacij a veoma napeta, ono što je bilo čudno policija se potpuno uklonila, vidio sam da bi moglo doći do fizičkih sukoba i nasilja, pa sam zamolio investitora na napuste gradilište i da svoj a prava ostvaruju na sudu”, kazao je Barjaktarević.

Dodao je da je prije toga od planiranih tri izgrađena samo jedna mini hidroelektrana na teritoriji Plava, jer su to mještani spriječili. Nije se mogao sjetiti da li su Krasnićija fizički napali mještani, a tvrdi da na protestu nije pominjao tadašnjeg premijera Duška Markovića. Imao sam sastanak s njim u istom mjesecu kada je bio i protest, mislim da je to bilo 15. ili 16. marta 2019. godine. Premijer me je u neformalnom dijelu sastanka pitao šta mislim o izgradnji mHE, ja sam mu pre nio stavove mještana koji su protiv, na šta j e on rekao da i on misli da Vlada treba da zauzme stavove koji su bliži stavovima mještana kazao je Barjaktarević pred sudom dodajući da sa tadašnjim ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić nije razgovarao na ovu temu. Kazao je da su se mještani protivili izgradnji, jer je, kako mu je kazao direktor Komunalnih djelatnosti, jer je trebalo da bude sagrađena 500 metara od relativno naseljenog područja grada, a voda da se zahvata iz vodoizvorišta. Sudija Bulatović je naložio da se sprovede finansijsko vještačenje kojim bi trebalo da bude utvrđeno koliko su ove kompanije uložile u projekat te koliko je eventualni iznos izgubljene dobiti koju tvrde da su pretrpjeli. Vrijednost spora određena je na šest miliona, a tužioci tvrde da su u projekat vrijedan 12 miliona, do sada uložili 1,3 miliona eura. Optužuju državu da nije obezbijedila preduslove za realizaciju proj ekta, te da je izostala adekvatna reakcija kada se lokalno stanovništvo pobunilo i spriječilo ih da započnu radove. Država s druge strane odbacuj e njihove navode, ukazujući da zakon u slučaju raskida ugovora o koncesiji, ne predviđa pravo koncesionara na naknadu štete.

Krasnići je ranije svjedočeći kazao da se za izgradnju odlučio zbog podrške mještana i svih partija u Plavu, dodajući da se niko nije bunio na javnoj raspravi. Do promjene je, kako tvrdi, došlo dolaskom Barjaktarevića. Naveo je da su ga mještani, kada su pokušali da postave informativnu tablu dočekali sa povicima da je lopov, a da ih policija nije zaštitila. Barjaktarević je, kako tvrdi Krasnići koji je američki državljanin, na sastanak pristao tek nakon što se uključila američka ambasadorka, kada mu je saopštio da se protivi projektu te da mu je tadašnji premijer kazao da će ih obeštetiti. Ipak, kako je naveo, iz medija je saznao da su neki projekti izgradnje mHE obustavljeni, među kojima i njegov.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *