Doći do krova nad glavom ravno nemogućoj misiji

Dodajte komentar

Dolazak do krova nad glavom ravno je nemogućoj misiji. Razlog su visoke cijene stanova i skupi krediti. Ipak, zaduženje je najčešće jedini način da, pogotovo za mladi bračni parovi, riješe stambeno pitanje.

Potraga za stanom u glavnom gradu, mladom bračnom paru Dubak traje već 3 godine. Dok su čekali da se sve životne kockice sklope, cijene kvadrata su vrtloglavo rasle. Odlazak u banku i zaduženje bili su jedino rješenje.

“U posljednje vrijeme teško je naći stan da vam odgovara. Ukoliko pronađete stan da vam odgovara i da je dobra lokacija on je skup a ako nađete odgovarajuću cijenu on je na lokaciji koja je malo dalja. Mi smo imali sreće da nađemo stan koji nam odgovara i za ovo vrijeme nam je u redu cijena ali za koji ćemo morati da odvajamo ratu narednih 25 godina”, kazao je Dubak.

Dubaci će porodično gnijezdo graditi u podgoričkom naselju Zabjelo. A na tržištu nekretnina cijene diktira tražnja ali i dio grada u kojem se stan nalazi.

“Cijena kvadrata stana zavisi od lokacije, najskuplji stanovi su Citi, Master kvartu, Gorici C. Nešto jeftiniji su preko Morače, najjeftinije je na Zabjelu i Starom aerodromu gdje se cijena kreće 1500 i 1700 eura po metru kvadratnom”, kazao je Veselin Radulović iz Agencije za nekretnine.

Ne rastu samo cijene stanova već i kirija. Tako se Udruženju podstanara žale da stanodavci preko noći podižu kiriju čak duplo.

“Što se tiče ovog člana konkretno, njega je sačekala poruka na vratima, bila je nedjelja, da je podignuta kirija sa 250 eura na 500 eura. On je odlučio da nađe novi stan što je revolt. Treba naći novi stan i to je problem kod podstanara”, kazao je Dragan Živković iz Udruženja podstanara.

A Dubaci ne mogu dočekati da svoj novi dom preurede po svojoj želji a kredit će se, kažu, vratiti.

“Svakako se isplati uzeti svoj stan. Bolje davati novac za svoj stan nego plaćati kiriju”, dodao je Milenko Dubak.

A koliko je još građana prinuđeno da plaća kiriju pokazaće novi popis. Prema posljednjem u Crnoj Gori je čak 60.000 podstanarskih porodica.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *