Štrajk u poštama sjutra od osam do devet časova

Dodajte komentar

U poslovnicama Pošte Crne Gore sjutra (četvrtak 21. septembar) će biti organizovan štrajk upozorenja od osam do devet časova ujutro, a glavni štrajkački zahtjev je povećanje zarada za 30 odsto.

Zaposleni, od kojih velika većina podržava štrajk, biće ispred poslovnica u tom periodu, dok će možda raditi samo radnici koji su angažovani po ugovorima o djelu ili preko agencija za posredovanje.

Štrajk organizuje Jedinstveni sindikat Pošte, koji je postao reprezentativan, uz podršku Unije slobodnih sindikata.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković, kazao je “Vijestima” da plate poštara i šalterskih radnika sada iznose oko 550 eura, odnosno tek sto eura iznad garantovane minimalne zarade, kao i da je menadžment odbio zahtjev o povećanju zarada.

“U mnogim opštinama dobili smo podršku za štrajk svih zaposlenih, u drugima imamo veliku većinu. Ukoliko naš glavni zahtjev o povećanju zarada ne bude prihvaćen, planiramo organizovanje generalnog štrajk 2. oktobra. Imamo i mnogo drugih problema kao što su uslovi rada, stanje uniformi i motora za prevoz poštara, rad subotom… Naši članovi uslijed ove inflacije sve teže žive, a imamo primjere kolegama koji su podstanari da im je plata tek nešto manja od kirije”, Kazao je Marković.

On je naveo da Pošta posluje profitabilno, ali i da ima mnogo nepotrebnih rashoda, tako da postoji prostor za povećanje zarada.

Iz uprave Pošte navode da nisu dali negativan odgovor na povećanje zarada, već da taj zahtjev mogu razmotriti u oktobru nakon finansijskih izvještaja za treći kvartal.

“Smatramo neophodnim da razmatranje ovog pitanja rezultira održivim rješenjima koja neće imati za posljedicu dugoročno negativne efekte po Poštu, a samim tim i zaposlene”, navedeno je u saopštenju.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *